A nyugdíjaskor a jól megérdemelt pihenést kellene, hogy jelentse

HírKlikk 2020. március 8. 05:50 2020. márc. 8. 05:50

Pihenés helyett, munka vár sok magyar nőre idős korban. Sokan vágynak pihenésre és unokázásra, de ahhoz, hogy megfelelő anyagi körülmények között éljenek, még ekkor is dolgozniuk kell.

Legszívesebben az unokákkal, a családdal töltenék időskori éveiket a magyar nők, ám sokukra – terveikkel ellentében – még ekkor is munka vár – írta a Napi.hu .

Magyarországon a nők kedvezményesen 40 év szolgálati idő után mehetnek öregségi nyugdíjba, amennyiben ebből az időszakból legalább 32 évet kereső tevékenységgel töltöttek. Sokaknak azonban csak álom marad(hat) a pihenés, mert az elöregedő népesség és a stagnáló nyugdíjminimum miatt

inkább a megélhetésért való küzdelem tölti ki a mindennapokat.

Ráadásul mivel a szolgálati idő és a havi átlagkereset alapján állapítják meg az öregségi nyugdíjat, a nőknél pedig mindkét mutató alacsonyabb, mint a férfiaknál, elmondható, hogy „sok nőnek így ahelyett, hogy kiélvezné a kedvezménnyel járó nyugdíjas éveket, még lehet, hogy a 60-as éveiben is dolgoznia kell ahhoz, hogy megfelelő anyagi körülményeket teremtsen”.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint, még 2019-ben is volt különbség a nők és a férfiak átlagkeresete között (egész pontosan 65 ezer forint), az öregségi nyugdíj tekintetében pedig szintén, 18 ezer forint.

A gyereknevelés, karrierépítés és a háztartás vezetése sokszor egyszerre képezik a XXI. századi nő mindennapjainak részét, így a nyugdíjaskor végre a jól megérdemelt pihenés időszakát kellene, hogy jelentse a nők számára is. Habár a női nyugdíjkedvezménnyel sokan előbb kezdhetik meg a nyugdíjas éveket, sajnos ez mégsem feltétlenül jelenti azt, hogy korábban maguk mögött hagyhatják a munkás mindennapokat

– mondta Horpácsi Krisztina, az OTP Nyugdíjpénztár főosztályvezetője a Napi.hu-nak.