A nyugdíjasok egyetlen eszköze a népszavazás

Csanádi Dávid 2020. február 20. 18:00 2020. feb. 20. 18:00

A konferenciák, a parlamenti felszólalások, a tüntetések, nyílt levelek nem jutnak el a kormány füléig. A nyugdíjasoknak csak a népszavazási kezdeményezés marad, hogy legalább foglalkozzanak a problémáikkal, amelyek egyre égetőbbek.

Mint ismeretes, a héten újabb, négy kérdésből álló népszavazási indítványt utasított el a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

A nyugdíjasokkal kapcsolatos kérdések arra irányultak, hogy az év elején esedékes nyugdíjemelésnél egyenlő arányban vegyék figyelembe a költségvetési törvényben előre jelzett fogyasztói árindex és a bruttó bér- és keresettömeg nagyságát; az éves nyugdíjemelés szabályait módosítsák úgy, hogy ne legyenek különbségek a nyugellátásban a nemek, a lakóhely, valamint a nyugdíjba vonulás időpontja szerint; a nyugdíjösszeg megállapításánál az egészségügyi dolgozók mellett, valamennyi munkavállalónál kiegészítő szolgálati időként vegyék figyelembe a heti negyven órát meghaladó, önként vállalt többlet munkavégzést; valamint az Országgyűlés hozza létre az idősek jogainak biztosa intézményét.

A nyugdíjasok nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában nagyon elkeseredettek. A jelenlegi nyugdíjrendszerek kifulladtak, lázadást, tüntetést, elkeseredést váltanak ki – mondta a Hírklikknek Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület (NYPOE) elnöke, hozzátéve, hogy Magyarországon az óriási elszegényedés miatt, még rosszabb a helyzet, mint a nyugati országokban

Úgy tűnik, hogy a kormány figyelmét nem lehet a nyugdíjasok problémáira irányítani levelezéssel, nyílt levelekkel, szakmai konferenciákkal, országgyűlési aktivitással és tüntetésekkel, ezért nem maradt más eszközünk, csak az, hogy népszavazási kezdeményezést nyújtunk be – vázolta a helyzetet Karácsony.

Eddig 16 kérdést nyújtottak be az NVB-hez, és mindegyikre elutasító válasz érkezett. Karácsony Mihály elmondta, hogy az elutasításokkal nem feltétlenül értenek egyet, de tény, hogy minden esetben 10-13 oldalas, alaposan megindokolt, jogszabályokkal alátámasztott választ kaptak.

Soha semmilyen más módon nem tudjuk kikényszeríteni, hogy a hatalom legalább válaszoljon a nyugdíjasoknak, figyelembe sem veszik őket, ezért folyamodtunk a népszavazás eszközéhez – mondta a NYPOE elnöke, aki szerint ez a nyugdíjasok öntudatra ébredésének a része, és így legalább tudják, hogy a hatalom elutasítja a kérdéseiket.

Karácsony Mihály úgy fogalmazott, hogy úgy állnak a kérdéshez, mint Arany János balladájában a walesi bárdok: a máglyára indulnak, de dalolva, újabb kérdésekkel, legyen nyoma annak, hogy a hatalom egyiket sem támogatja. Mint mondta, csak nála is három újabb népszavazási kérdés áll készenlétben, és mások is dolgoznak, hogy ez még több legyen. Úgy vélekedett, hogy ez egy érdekvédelmi módszer, és miután semmilyen más lehetőséget nem látnak a kormánnyal való kommunikációra, már az idén be fogják adni az újabb indítványukat.

 

Forrás: Hírklikk