A parlamentekben is zaklatják a nőket

HírKlikk 2018. október 19. 11:25 2018. okt. 19. 11:25

A női politikusok és parlamenti dolgozók fele állítja, hogy érte már zaklatás vagy fenyegették meg nemi erőszakkal.

Az Interparlamentáris Unió és az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése a felmérés eredményével arra mutat rá, hogy mennyire elterjedt Európa parlamentjeiben a nőket érő szexuális zaklatás és erőszak -írja a contextus.hu.

A megkérdezett nők 68 százaléka kapott már kinézete miatt valamilyen megjegyzést. De az is előfordult, hogy valamilyen nemi sztereotípiát emlegettek velük kapcsolatban. Azonban ennél még többen, 85 százaléknyian lelki erőszak áldozatává váltak.

Negyedük pedig azt állítja, szexuális erőszak áldozatául esett. Főként a 40 éves és annál fiatalabb korosztályt érintik a veszélyek. 49%-ukat munkahelyen zaklatták; az esetek 70%-ában férfi politikus volt az elkövető.

A jelentést egyébként 45 európai országban vették fel 123 nővel, köztük 81 parlamenti képviselővel és 42 személyzeti alkalmazottal készítettek interjút.

A képviselőnők csupán 23,5, míg az egyéb, parlamentben dolgozó nők mindössze 6%-a állítja, hogy jelentette az incidenst. Akik amúgy is elkötelezettebbek a nők egyenjogúsága mellett és ennek hangot is adnak, nagyobb számban válnak áldozattá.

Nemrég létrejött Brüsszelben egy új blog, ahol a nők anonim módon tudnak beszámolni az őket parlamenti munkájuk során ért szexuális zaklatásokról. A csoport a MeTooEP nevet viseli. Fontosnak tartják feltárni az uniós intézményeken belüli eseteket, ha már nincs parlamenti szolgálati út ennek megtételére.
 
Forrás: contextus.hu