A pécsi önkormányzat cáfolja a „szobordöntés” szándékát

Harkai Péter 2020. június 26. 11:39 2020. jún. 26. 11:39

Amint arról tegnapi cikkünkben is beszámoltunk, a helyi Fidesz-frakció vezetője, Csizmadia Péter kongatta meg a vészharangot a jobboldali sajtóból felröppentett hírt követően, miszerint el akarják távolítani Pécs belvárosából Weöres Sándor vitatott szobrát. A kulturális bizottságot vezető Horváth Tamás szerint, saját magát lőtte lábon a helyi Fidesz.

Hat év után ismét viták kereszttüzébe került Weöres Sándor pécsi szobra, ami megszületésekor botrányok közepette helyeztek el Pécs frekventált Király utcai helyszínén, most viszont az elbontásáról felröppent hírek miatt politikai leszámolást sejtenek a terv mögött. 

Tegnap egy szakmai szempontú beszámolóval próbáltuk vázolni a helyzetet Böszörményi István pécsi szobrász segítségével, most az érintett pécsi önkormányzat kulturális bizottságának az elnökét értük el, hogy elsőkézből kapjunk választ – mi az oka a politikai bosszúként is jellemzett lépésüknek.

„Szó sincs végleges döntésről, nem is értem, hogy miért forrt fel a vita ismét a Weöres-szobor körül, részünkről egy tavaly ősszel megkezdett szoborrendezési projektről van szó, amivel a város arra érdemes alkotásait próbálnánk méltóbb helyen és állapotban elhelyezni” – válaszolta kérdésünkre némileg meglepődve Horváth Tamás.  A szoborprojekt részeként említette többek között a tettyei Bencsik-szobrot, ami jelenleg nincs a megfelelő helyén, a Várárokban található Melocco carrarrai márványból készült Ady-szobrát, aminek letört az orra és méltatlan körülmények között hever a jelenlegi helyszínen és valóban, e koncepció részeként felmerült a nevezett Weöres-szobor új helyszínre történő átszállítása is.

Mint az elnök elmondta, néhány helyi szobrásszal összeülve beszélték át a pécsi szobrok állapotát, majd alakították ki a projekt részleteit és ez a három alkotás maradt az elvégzendő terve közt. Szóba került még a Kodály-szobor is, ami mellől eltűnt egy lépcső, de ezt végül nem ítélték esztétikailag olyan problémának, amire elengedhetetlen lenne az anyagi ráfordítás. Mindezt néhány héttel ezelőtt véglegesítették. Horváth Tamás a szobormentő projektet azzal indokolta, hogy a választások után nagyszámú megkeresést kapott a lakosság részéről az alkotások rendbetételére, de „a Weöres-szobor már akkor is közutálatnak örvendhetett.”

Bár az elképzelést konkrétan nem közölte a Fidesz-frakcióval, de értesülhettek róla, mivel a Kulturális bizottságban van fideszes delegált – már csak ezért sem érti, hogy miért fújták fel politikai üggyé ezt az egészet, ráadásul egyelőre a tervezett munka legelején tartanak, nem történt semmi visszavonhatatlan. Egyszerű városszépítészeti elképzelésről van szó, ami menetközben még formálódhat:

„Fel sem merült bennem, hogy mindez ekkora politikai vihart gerjeszthet, de azt azért ne felejtsük, hogy hat év alatt pozitív kritikát nem kapott a Weöres-mű – ez egy rossz szobor, valljuk be. Méltatlan Weöres Sándorhoz, méltatlan a pécsi szobrászok nívójához. Ezért közös elhatározásban az említett helyi művészekkel felmerült, hogy tán megemelné az alkotás minőségét, ha egy méltóbb helyre kerülhetne, amire a Szent Flórián tér nyugati sarkában lévő öbölszerű területet néztük ki, ahol a Szent Flórián kocsma található, ahol Sanyi bácsi a pécsi életének jelentős részében tartózkodott, Csorba Győzővel, Takács Gyuláékkal itt volt a törzshelyük. Ezt egy méltóbb gesztusnak és helyszínnek tartottuk.”

Azt végképp nem érti, hogy miért kellett a kormánypártnak felmelegítenie ezt az egészet, hiszen a „háta mögött” csak korrupciós öntvénynek titulált szoborról köztudott az anyagi háttere, az összes létező fórum, szakhatóság elutasította és mégis odaerőltették. A város pénzéből: „Én a helyükben csendben maradtam volna, mert most mindenki felidézheti újra a szobor körüli korrupciós tébolyt, ami a fideszes korrupciónak egy esszenciája.”

Ennek ellenére a kulturális bizottság elnöke nem ragaszkodik mindenáron az áthelyezéshez, ha ekkora felzúdulást kelt, akár maradhat is, végleges döntés még nem született, ő mindezzel csak a város esztétikai nemesítését szeretné elérni. Sőt, azt sem zárta ki, hogy kiírnak egy rendes pályázatot egy a költőhöz és a városhoz méltó szobor megalkotására.  

Arra a kérdésre, hogy az alkotó szerzői jogaira hivatkozva vétójoggal élhet és a beleegyezése nélkül nem lehet csak úgy elvinni a szóbanforgó szobrot, Horváth Tamás egyetértett abban, hogy csak úgy valóban nem lehet, ugyanis a város megvásárolta az alkotást, tehát a tulajdonjog őket illeti:

„A szerzői jog pedig egy veszedelmes ingovány, egyelőre keressük a jogi lehetőségeket, hogy miként lehet ezt mindenki megelégedésére megoldani, pillanatnyilag még nincs kimondva a végső szó a Weöres-szobor kérdésében. De nem olyan fontos ez” – nyilatkozta Horváth Tamás, a pécsi kulturális bizottság elnöke.