"A pénz feléből épül az infrastruktúra, a másik felét a haverok elviszik"

HírKlikk 2019. február 7. 13:53 2019. feb. 7. 13:53

Még jövőre is segíteni fogják az EU-pénzek a magyar növekedést, az Európai Bizottság pedig csak akkor nem fog fizetni, ha látványosan trükközik valaki a pályázaton – mondta el Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója a HVG-nek.

Bár a kormány a teljes uniós támogatási keretet odaítélte a kedvezményezetteknek, ők eddig csak egy részét költötték el, így a brüsszeli pénzek a gazdasági növekedést idén és jövőre is segíteni fogják – összegezte a Kopint-Tárki elemzését Palócz Éva vezérigazgató a HVG-nek adott interjújában.

A ciklus elején azt sugallta a kormány, hogy az uniós támogatást nagyon gyorsan fel fogják használni, ám nem ez történt – mondta el Palócz Éva. Az adatok azt mutatják, hogy a százmilliárdos előlegek szétosztásával nem sikerült felgyorsítani a projektek végrehajtását, sőt ez a gyakorlat vissza is üthet: a számlákon lévő pénz nem teszi feltétlenül érdekeltté a kedvezményezetteket a mielőbbi teljesítésben.

A közbeszédben az uniós támogatásokról két végletes megítélés hallható: az egyik szerint Magyarországon kizárólag ezekből lesz beruházás, csak ezekből fejlesztik az infrastruktúrát, a másik vélekedés szerint a pénzt a haverok nyúlják le. Palócz Éva szerint a kettő nem mond ellent egymásnak.

A pénz feléből épül az infrastruktúra, a másik felét a haverok elviszik.

Arra a felvetésre, hogy lehetnek tételek, amelyeket az Európai Bizottság nem fizet ki, azt válaszolta: a testületnek sem lehetősége, sem szándéka nincs arra, hogy a projektek számláiba nagyon mélyen belepiszkáljon. "De olyankor már odafigyel, amikor nem a lóláb lóg ki, hanem az egész ló."

Forrás: HVG