A politika megint belerondított a Dagály gyógyvizébe?

Kardos Ernő 2020. február 28. 16:06 2020. feb. 28. 16:06

A gyógykezelésre szoruló betegeket máris lapátra tették, ugyanis rövidesen megszűnik a gyógyító ellátás a Dagály fürdőben. Ezért aztán az egészségesek is tartanak attól, hogy az úszás szerelmeseit sem engedik majd be a strand területére. Kell a hely a sportolóknak! A pletyka szerint, a Nemzeti Sportközpont ezért rúgta fel a Dagály üzemeltetésére kötött szerződést a Budapest Gyógyfürdő Zrt-vel, s vette saját kézbe a strand működtetését. Ha ez megtörténik, akkor a civileket tényleg kizárhatják a fürdőből, pedig korábban a kormány emberei nem ezt ígérték. A Hírklikk szerkesztősége az ezt tisztázó kérdéseit elküldte a Nemzeti Sportközpontnak, de válaszra sem méltattak bennünket, vagyis Önöket, Kedves Olvasók.

Néhány éve még a Dagály volt az ország legszebb strandja, kényelmes gyógy-, és szabályos úszómedencékkel, élénk kerttel, és gyönyörű kilátással a Dunára. A budapestiek imádták, sajátjuknak tekintették, s amikor az Aréna építése miatt, a fürdőt át akarták alakítani, akkor külön Facebook csoport alakult a megmentésére. De ne siessünk előre, egyelőre még csak ott járunk, hogy a Dagály a legnépszerűbb és leglátogatottabb strandok egyike volt az országban. Ha valamelyik politikai pártnak a telekre fájt volna a foga, azonnal megbuktatják. 

Aztán jött a 2017-es Úszó-, Műugró-, Vízilabda Világbajnokság és a fővárosban élők kedvenc strandját bezárták, egy részét ledózerolták, a fáit kivágták. Az elszabaduló indulatokat a kormány igyekezett hangzatos ígéretekkel lecsendesíteni, és a budapestiek által kedvelt gyógymedencék, öltözők, és szaunák felújítását ígérték, valamint azt, hogy a Dagályt a világverseny után visszaadják a budapestieknek. Ezt az ígéretet szegi meg a politika, ha a betegek után, a sportolni vágyókat sem engedik majd be az uszodába. Egyelőre azonban ott még nem járunk. Legalábbis eddig azt hittük.

Amikor a világverseny véget ért, még egy évet kellett várni a Dagály átadására. 2018 őszén az említett Facebook csoport népes tagsága naponta készített beszámolókat, fotókat az építkezés menetéről. Szinte együtt lélegeztek az építőkkel. Szép, zöld, modern, és a hagyományokat megtartó strandot ígért az akkori fejlesztési kormánybiztos. Fürjes Balázs még azt is röhögés nélkül el tudta mondani, hogy ez az egész – mármint a jócskán túlárazott Duna Aréna, beleértve a világbajnokságot, meg a Dagályból megmaradt épületek, medencék renoválását – kizárólag a budapestiek kedvére, az angyalföldiek örömére, és az újpestiek dicsőségére készült. Mi persze tudjuk, hogy szerepet játszott az elkölthető 50 milliárd, amibe a hajcihő került, miközben ma már világos, hogy nincs pénz a Lánchíd felújítására. 

Viszont az elköltött 50 milliárdból – ami az érthetőség kedvéért 50-szer ezermillió forint – a Dagályban nem jutott új fogasra, modernebb hajszárítóra, vagy zuhanyrózsára. A felújítás után is ugyanazok a rozsdás vackok maradtak, amelyeket még az őskorban használtak, de már akkor is ki akarták dobni. Ezen kívül maradt a leváló csempe a gyógymedencében, az öltözőbe tükröt továbbra sem szereltek fel, a merülő medence pedig feneketlen mélységűre sikeredett. Szóval elég snassz volt a felújítás, még akkor is, ha a szabadtéri úszómedencét azért teljesen újjáépítették.

A fel nem újított Dagály átadása sokáig húzódott, mert nem akadt üzemeltetője a strandnak. Némi huzakodás után, a Fidesz-kormány a működtetést ráásózta a Budapest Gyógyfürdő Zrt. embereire. Persze akkor még a kormányhoz igen közel álló Tarlós István volt a főpolgármester. Aki természetesen ezt a parancsot is végrehajtatta. A fővárosi fürdős cég aztán helyrepofozta a felújításnak nevezett akció hibáit, hiányosságait, majd két-három éves kihagyás után, a fürdő újra megnyitotta a kapuit. Ez a Dagály már nem az a Dagály volt, de legalább megmaradt.

Egészen az önkormányzati választásokig, amikor – mint tudjuk – Tarlós helyébe Karácsonyt választották a budapestiek. A segítőkész Fürjes Balázs azt sem tudja, hogy miként szolgálhatná ki a drága, jó fővárosi polgárok igényeit, köztük a Dagály kedvelőit is. Ezért aztán, a Nemzeti Sportközpont (állami cég) egyik napról a másikra felmondta a strand működtetőjével, (önkormányzati cég) a Budapest Gyógyfürdővel a szerződést, s ennek első jeleként, a betegeket azonnal kiebrudalták a Dagály fürdőből. De a pletyka szerint, könnyen repülhetnek az egészségesek is.

A kormányfő, Orbán Viktor, persze azt mondja, hogy együtt kíván működni az ellenzéki önkormányzati vezetővel, Karácsony Gergellyel, hisz' állítólag a budapestiek jóléte lenne a legfontosabb. Legalábbis szavakban. Közben a kormány elvonja az önkormányzat jogköreit, bevételeit, megosztja és elszipkázza a színházait. És ravasz módon, elveszi a Dagály fürdőt is, hogy ne legyen Karácsonynak fürdője. Csakhogy ezzel éppen a budapestiekkel szúrnak ki, azokkal, akik megmenteni igyekeztek a Dagály fürdőt. A jelek szerint, azonban ez senkit nem érdekel.