A populista-vezetésű országokban többen haltak meg a járványban – Magyarország is példa erre

HírKlikk 2022. január 28. 20:15 2022. jan. 28. 20:15

A populisták által kormányzott országokban lényegesen magasabb a koronavírus-járvány halálozási aránya – derül ki egy most közzétett tanulmányból. Ezt a német Kieli Világgazdasági Intézet közölte, egy olyan tanulmányra hivatkozva, amelynek elkészítésében számos szakember, köztük a német intézet több kutatója vett részt. A tanulmányról számos orgánum beszámol, köztük a Stern is.

A járvány okozta többlethalandóság a populisták vezette országokban átlagosan a kétszerese annak, amennyit a nem populista országokban regisztráltak. Erre a megállapításra jutott a kutatócsoport, amely 42 fejlett ország 2020-as adatait vizsgáltak meg. A vizsgált államok közül 11-et minősítettek populista vezetés alatt állónak, köztük Lengyelországot, Magyarországot, Csehországot és Brazíliát – írja a Stern

A Politikai Intézmények és Politikai Gazdaságtan (Journal of Political Institutions and Political Economy) szakfolyóiratban megjelent ismertetés szerint az említett országokban a szokásosnál csaknem 18 százalékkal többen hunytak el a koronavírus-járvány következében, míg a nem populista fejlett államokban az arány alig több mint nyolc százalék volt. A többlethalandóság azt mutatja meg, mennyivel többen halnak megy egy járvány miatt a szokásos halálozási arányokhoz képest. Más szóval: ha egy adott időszakban a statisztikák szerint 100 halálesetre kell számítani, és az ahhoz mért növekedés 18 százalék, akkor 18 emberrel több halt meg az adott időszakban, mint amennyire a korábbi statisztikák szerint számítani kellett. 

A kutatók szerint a magas többlethalandóság egyrészt a lakosság nagyobb mobilitására vezethető vissza, ami azzal függ össze, hogy a populista kormányok kevésbé hajlamosak a korlátozó intézkedések, így az érintkezések tilalmának bevezetésére. A másik okot a kutatók a hivatalos kommunikációban látják, ami a populisták vezette államokban igyekszik minél jelentéktelenebb színben feltüntetni a veszélyeket, és diszkreditálni a kockázatokkal kapcsolatos tudományos ismereteket.      

A kutatásról beszámolt még a többi között a Frankfurter Allgemeine Zeitung is. Összefoglaló olvasható róla a Kiel-i Világgazdasági kutatóintézet honlapján is.

Forrás: Hírklikk