A populisták benyújtják a számlát von der Leyennek

HírKlikk 2019. július 18. 20:03 2019. júl. 18. 20:03

Von der Leyen megválasztásának szűk eredménye spekulációkat váltott ki azzal kapcsolatban, hogy honnan érkeztek a szavazatok. Úgy tűnik, hogy az új bizottsági elnök a lengyel és magyar Európa-szkeptikus tábor voksainak is köszönheti tisztségét. Ezért aztán kérdés, hogy a német kormány továbbra is követeli-e majd, hogy a támogatási pénzek kifizetését a jogállamiság helyzetéhez kössék - írta a Süddeutsche Zeitung német liberális lap „A számla még csak ezután érkezik” című igen terjedelmes cikkében.

Pontosan soha nem fog kiderülni, ki hogyan szavazott, de a csekély többség von der Leyen számára tehertétel. Európában már nincs kellő méretű közép, a politikai centrum zsugorodik, és az árkok nem csak a pártcsaládok között, hanem azokon belül is húzódnak.

Akadnak pártok, amelyek egyenesen azzal büszkélkednek, hogy von der Leyen csak miattuk lehet Jean-Claude Juncker utóda. Ilyen a lengyel PiS, és az olasz Öt Csillag. Ha ehhez hozzá számítjuk a Fideszt, akkor nem kizárt, hogy von der Leyent éppen azok az erők választották meg, amelyek folyamatosan szidalmazzák Brüsszelt.

Von der Leyen ugyan azt mondta a beszéde után, hogy sikerült „Európa-párti többséget létrehoznia”, de ebben téved, ha arra a többségre gondolt, amely az eredmény szerint megválasztotta: a Fidesz és a PiS inkább hadban áll az európai demokráciával.  A kérdés az, milyen árat kell fizetnie az új bizottsági elnöknek e pártok támogatásáért.

Vajon engedékenyebb lesz Lengyelországgal és Magyarországgal szemben? Uniós diplomaták szerint erre legkésőbb a 2021-2027-es költségvetés vitájában fény derül. Eddig legeltökéltebben a német kormány követelte, hogy a jogállamiság helyzetét tekintsék feltételnek a támogatások elosztásánál. Vajon eltér-e most ettől Berlin? Ámbár a költségvetés elfogadásához konszenzus kell, és akadnak nettó befizető államok, amelyek ebben a kérdésben kérlelhetetlenek.

További kihívást jelent von der Leyen szándéka, hogy a bizottságban egyenlő arányban legyenek férfiak és nők, és a testület ne csupán földrajzi értelemben legyen kiegyensúlyozott, hanem tükrözze az egyes tagállamok nagyságát is - írta a lap, és részletesen elemezte az egyes frakciók feltételezhető szavazási magatartását, valamint korábban beterjesztett követeléseit. 

Forrás: Hírklikk