A „Q Sámán”, a QAnon szélsőséges mozgalom egyik vezetője is betört a Capitoliumba

HírKlikk 2021. január 7. 13:19 2021. jan. 7. 13:19

A Capitolium elleni példátlan támadás egyik meghatározó alakja volt az a férfi, aki festett arccal, félmeztelenül, amerikai zászlót lóbálva jelent meg a helyszínen. A férfi egy különös sapkát is viselt, és főként azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egy hangosbemondóba ordítozott.

A Mashable összesítése szerint ő Jake Angeli, az amerikai sajtóban csak Q Sámánként, vagy QAnon Sámánként ismert Trump-hívő – vette észre a hvg.hu. Angeli korábban több olyan tüntetésen is felbukkant, melyeket azért szerveztek, hogy Donald Trump leköszönő elnököt támogassák. A férfi régebben szinkronszínészként dolgozott, illetve egy nem túl sikeres énekes volt.

QAnon mozgalom a legdurvább összeesküvés-elméleteket terjeszti szerte a világon. Szerintük a demokraták egy pedofil hálózatot tartanak fenn, illetve gyerekeket rabolnak. Az oltás- és letelepedésellenes csoport tagjai Donald Trump republikánus elnökben látják a megmentőt. Részben a QAnon mozgalom tehet arról, hogy egyre többen kételkednek a biztonságos vakcinákban.