A rádió csak neten szól, de a perek szaporodnak

HírKlikk 2021. április 17. 17:00 2021. ápr. 17. 17:00

Megérkezett a Fővárosi Törvényszékhez a Klubrádió kereseti kérelme – írja a törvényszéki sajtószolgálat. A szűkszavú közlemény szerint 2021. április 9-én érkeztette a Fővárosi Törvényszék Közigazgatási Kollégiuma a Klubrádió Zrt. keresetét, amelyben pert kezdeményezett a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ellen amiatt, hogy az érvénytelennek minősítette a Budapest 92,9 MHz frekvenciára kiírt pályázatra adott ajánlatot.

A Klubrádió még márciusban, a fellebbezési határidő lejárata előtt közvetlenül benyújtotta a keresetet, amit az NMHH-nál kellett megtennie – emlékeztetett a Média1. Az NMHH március végén azt közölte, már továbbította is azt a bíróságra, de később kiderült, hogy akkor ezt mégsem tette meg, csak április 9-én. A tárgyalás pontos időpontjáról – amennyiben a felek a szigorított védekezésre irányadó eltérő szabályok szerint kérik bírósági tárgyalás tartását – a későbbiekben ad tájékoztatást a bíróság.

Korábban már beszámoltunk róla, a Médiatanács kizárta a Klubrádiót a budapesti közösségi rádiós pályázatból. Arra hivatkoztak, hogy a Klubrádió pályázatában ellentmondó információk szerepeltek a műsortervvel kapcsolatban, valamint a Klubrádió Zrt. saját tőkéje nem éri el a törvényben előírt szintet. A Klubrádió vitatta a kizárás jogszerűségét. Arató András, a Klubrádió tulajdonosa azt mondta, a Médiatanács végtelenül sunyi és aljas döntést hozott. A hatóság viszont csak annyit közölt, hogy a médiatörvény előírásainak megfelelően járt el.

A 92.9 MHz frekvencián a Klubrádiót február 15-e óta nem sugározhat műsort. Azóta viszont egy egyik legnépszerűbb hazai netrádióként üzemel. A frekvencia jelenleg üresen áll. Nemrég azonban a Médiatanács bejelentette, hogy azt az ATV Csoporthoz tartozó Közösségi Rádiózásért Egyesület kérelmére május 3-tól október 29-ig a a Spirit FM használhatja. A médiatörvény egyik passzusa ugyanis lehetővé teszi, hogy a szolgáltató kérelmet nyújtson be az ideiglenes használatra. Az NMHH a Média1 érdeklődésére közölte, amennyiben a bírósági pereskedés a Klubrádió számára kedvező fordulatot hozna, akkor a Spirit FM-et működtető egyesülettel kötött szerződés megszűnik, a Spiritnek le kell mondania a frekvenciáról. Tehát nem fordulhat elő az a helyzet, hogy a Spirit FM miatt ne kaphatná vissza frekvenciát a Klubrádió, ha bíróság számára kedvező ítéletet hoz.

Arató András élesen bírálta a Spirit FM-et, amiért az élt a jogszabály adta lehetőséggel. Arató az ATV Csoport működését a kormánypárti KESMA-hoz hasonlította. Németh S. Szilárd, az ATV Zrt. vezérigazgatója és a Spirit FM rádiót működtető egyesület elnöke erre azt válaszolta, „nem akar bekapcsolódni a sárdobálásba”. Emlékeztetett rá, hogy fontos időszak előtt áll Magyarország, hiszen hamarosan ellenzéki előválasztások majd országgyűlési választások lesznek, a kérelmet pedig azért adták be, mert fontos, hogy ilyen helyzetben legyen egy olyan FM-frekvenciás rádió, ahol az ellenzéki vélemények is megjelenhetnek. 

A Klubrádió és az NMHH Médiatanács között nem ez az első per, ugyanis pereskednek amiatt is, hogy a grémium nem volt hajlandó meghosszabbítani a Klubrádió februárban lejáró médiaszolgáltatási jogosultságát. Abban az ügyben a Fővárosi Törvényszék első fokon a hatóságnak adott igazat, de a Klubrádió fellebbezett. Ennek eredményéről egyelőre nincs információ.