A rendőrség szerint tényleg érte túlterheléses támadás az időpontfoglaló oldalt

HírKlikk 2021. május 10. 19:00 2021. máj. 10. 19:00

Másfél hete kígyózó sorok alakultak ki a kórházak előtt, miután Orbán közölte, hogy csak aznap van elérhető Pfizer oltás. Azonban sokan a „lepattanóra” vadásztak, mert az időpontfoglaló oldal összeomlott.

A bejelentés után már reggel 7-kor lefagyott a rendszer, és egészen másnap reggelig az is maradt, kaotikus helyzeteket eredményezve az oltópontokon. Az operatív törzs aznapi bejelentése szerint a hibát nem a nagy érdeklődés miatt hirtelen megnövekedő forgalom, hanem túlterheléses támadás okozta.

A Telex az ügyben megkérdezte az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK), hogy történt-e ezekben az ügyekben feljelentés, és ha igen, indult-e nyomozás.

Ezekre az esetekre kérdezett rá a lap:

  • 2020. március 16.: támadás a koronavirus.gov.hu ellen;
  • 2020. november 13.: támadás a koronavirus.gov.hu ellen;
  • 2021. január 26.: támadás a kormányzati és közigazgatási ügyintézési portálok ellen (ennek eredményeként akadozott állítólag a digitális oktatás központi eszköze, a KRÉTA-rendszer is);
  • 2021. február 19.: támadás az oltási regisztrációnak és a konzultációnak otthon adó oldal, a koronavírusról szóló tájékoztató oldal valamint a kormany.hu ellen;
  • 2021. március 26.: támadás a vakcinaregisztrációt ellenőrző oldal ellen;
  • 2021. április 30.: támadás az időpontfoglaláshoz szükséges informatikai rendszer ellen.

A Telex április 30-án küldött kérdésére május 10-én érkezett meg a rendőrség válasza:

„A felsorolt weboldalakkal kapcsolatban a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni főosztálya folytatott vagy folytat nyomozást. A felsorolt weboldalak kapcsán kijelenthető, hogy történt támadás, a 2021. április 30-ai esettel kapcsolatban jelenleg is folyik az adatok elemzése” – írta az ORFK sajtóügyelete.