A rendszer, amit Orbánék földig romboltak

Lendvai Ildikó 2018. december 12. 07:54 2018. dec. 12. 07:54

Antall József halálának 25. évfordulóján konferencia a Parlamentben. Orbán Viktor beszél, minden módon Antall örökösének tünteti fel magát. Azért nem hagy kétséget, hogy jócskán lepipálja elődjét: ő teljesítette be, ami Antallnak nem sikerült. Szerencsére megértő iránta: nem is vihette többre, hiszen -mint mondja- nem volt kétharmada. Ha lett volna,"megspórolhattunk volna 20 évet."

Ami azt illeti, az igazán lényeges ügyekben Antallnak bizony volt kétharmada. Éppen azért született az MDF-SZDSZ paktum, hogy a kétharmados törvényeket, alkotmánymódosításokat meg lehessen szavazni. Ezekkel vetették meg a demokratikus közjogi rendszer alapjait. Ez az a rendszer, amit Orbánék 2010 óta módszeresen földig romboltak.

Éppen a napokban, a független bíróság elleni támadással, a minden egyeztetés nélküli rabszolgatörvénnyel, a parlamentarizmus megcsúfolásával hintik be sóval a helyét. Ennyit az örökségről, amit az állítólagos "örökös" semmivé tett.

Az Antall kormány ellenzékéhez tartoztam, nem volt ínyemre a konzervatív társadalompolitika, az avittas, nosztalgiázó, sújtásos-attilás allürök, a tisztogatások a közrádióban és köztévében. De Antall: 1. demokráciát akart, 2. nem lopott, még a gyanú sem fért hozzá, 3. az európai közösség felé vezette az országot, 4. ha lassan is, de megszabadult saját pártja szélsőjobbjától.

És az ú.n. "örökös"?