A rezsicsökkentés sem fedi el a siralmas hazai jövedelmi helyzetet

HírKlikk 2018. december 17. 05:00 2018. dec. 17. 05:00

Bár az árak Budapesten az egyik legalacsonyabbak a régióban, a jövedelemhez viszonyítva az energiaszámlák kifizetése az európai átlagnál nagyobb terhet jelent a fogyasztóknak.

Továbbra is az egyik legalacsonyabbaknak számítanak a budapesti lakossági áram- és gázárak Európában. Ennek ellenére – a jövedelemhez viszonyítva a villany- és gázszámlákat – az látható, hogy kiegyenlítésük jóval nagyobb terhet jelent a magyar főváros háztartásainak, mint sok más, az itteninél jelentősen magasabb tarifát fizető európai fővárosi családnak – írja a Portfolio.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak (MEKH) az Eurostat uniós statisztikai iroda adatai alapján összeállított havi jelentése szerint novemberben csak Belgrádban, Szófiában és Vilniusban voltak kisebbek a lakossági tarifák, mint nálunk, ugyanakkor például Pozsonyban és Varsóban mintegy 30 százalékkal, Prágában pedig közel 80 százalékkal magasabb a tarifa. 

A stockholmi háztartások például 7,5-szer nagyobb gázárakat fizetnek, mint a budapestiek, a svédországi tarifa pedig még a második legnagyobb koppenhágai árat is több mint kétszeresen meghaladja.

Mint írják, a budapesti fogyasztók

– a legalacsonyabb energiadíjat fizetik a vizsgált városok között,

– energiaadót közvetlenül nem fizetnek,

– a gázszámlában fizetett rendszerhasználati díj és áfa viszont nem Budapesten a legalacsonyabb,

– vásárlóerő-paritáson szemügyre véve pedig a gázárakat Budapest már csak a harmadik legolcsóbb a novemberi adatok szerint. Annak ellenére, hogy nominálisan a lakossági áram- és gázárak Budapesten az egyik legalacsonyabbak az európai fővárosok között,

a jövedelemhez viszonyítva az energiaszámlák kifizetése az európai átlagnál nagyobb terhet jelent a fogyasztóknak.

Az energiahivatal statisztikája szerint egy átlagos kétkeresős, gyermektelen háztartásnak Budapesten a jövedelmei 4,1 százalékát vitte el a villany- és gázszámla. A vizsgált kelet-európai fővárosok között ennél ugyan csak Ljubljanában jelent kisebb terhet (4%) a rezsi, de ebből a szempontból Budapest így is csak a 14. a listán.

Forrás: Portfolio