A romák különösen megszenvedik a járványt

HírKlikk 2021. április 12. 18:30 2021. ápr. 12. 18:30

„Versenyfutás a halállal” címmel közölt terjedelmes elemzést a magyarországi járványkezelésről az MDR német közszolgálati műsorszóró. A szerző a hangsúlyt arra helyezte, hogy a vírus legkevésbé sem egyformán érint mindenkit, a romák pedig különösen súlyosan megszenvedik a járványt. Szólt arról, hogy Orbán Viktor milyen sikerjelentéseket tesz közzé, de a siker annak is köszönhető, hogy olyan vakcinákkal is oltanak, amelyeket az EU-ban nem engedélyeztek, ám a magyarok a múlt héten is engedélyeztek egy újabb kínai, s egy Indiából érkező oltóanyagot.

Magyarországot a szükség hajtja, mert a vírus viharos sebességgel terjed az országban, és a lakosság arányában számolt haláleseteket tekintve, már Csehország után hátulról a második helyen áll a világon. Ezen túl, aggasztó a dinamika is, mert az oxfordi egyetem adatai szerint a múlt héten sehol a világon nem haltak meg annyian lakosságarányosan, mint éppen Magyarországon – mutat rá az MDR.

A múlt héten a romák több képviselője megkongatta a vészharangot, Horváth Aladár például azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy „hullnak az emberek, mint a legyek”. Bitó-Balogh Zsanett aktivista pedig arról számolt be, hogy valósággal robbant a járvány a szegényebb roma településeken, és sok fiatal is meghalt már. A roma kisebbség általában mélyszegénységben és szűkös körülmények között él, a szegénység miatt rossz az emberek általános egészségi állapota, és ezért a romák között különösen gyorsan tud terjedni a vírus.

Idézte a cikk Gulyás Gergelyt, „afféle magyar kancelláriaminisztert”, aki azt mondta: végül is a romák is beoltathatják magukat. A romák azonban nem férnek hozzá a kampányhoz, mert túlnyomórészt a regisztráláshoz szükséges eszközökkel sem rendelkeznek, de pénzük sincs arra, hogy eljussanak oda, ahol oltanák őket. Ugyanakkor a sok évtizedes diszkrimináció nyomán, sok roma mélységesen bizalmatlan az orvosokkal és a kormánnyal szemben. Ezt mutatja, hogy a pécsi egyetem felmérése szerint a romák közül csupán kilenc százalék szeretne oltást kapni.

A kormányt súlyos bírálatok érik a járvány kezelése miatt – olvasható a cikkben, amely az ellenzék számos állásfoglalásából is szemléz. Tény, hogy a magyar egészségügy már sok éve beteg, hiány van pénzből, képzett személyzetből, a kórházak nagyrészt rettenetes állapotban vannak, az orvosok és nővérek elvándorolnak. Emellett az illetékes minisztérium megreformálta az egészségügyi dolgozók munkájának szabályait, és bár a reform egyes részeit üdvözölték, mintegy 5 500 orvos és nővér nem írta alá az új szerződést, mert úgy látja, azzal rosszabb helyzetbe kerül. A Magyar Orvosi Kamara húsvéti helyzetjelentése szerint a kórházi osztályok többsége már Covid-osztály, a műtők zárva vannak, mert már ott is koronavírus-betegek küzdenek a életükért a lélegeztető gépeken. A magyar közvélemény azonban nem tudhatja meg, hogy mi a helyzet a kórházakban, mert a kormány megtiltotta a független orgánumok számára a belépést.

A követhető információ hiánya miatt még mindig sok magyar nem látja, milyen hatalmas veszélyt jelent a járvány. Ezért nem tartják be a védőintézkedéseket, és még több a megbetegedés – érvelnek az újságírók. Ám a nagyon szomorú adatok ellenére, újra elkezdődött a nyitás, noha az orvosi kamara ezt korainak tartja. „Mindenesetre a mélyen megosztott országban abban mindenki egyetért, hogy a járványt csakis oltással lehet legyőzni” – írta a szerző.

Forrás: Hírklikk