„Alkotmányellenes a trianoni évforduló ünneppé nyilvánítása"

HírKlikk 2020. június 5. 18:40 2020. jún. 5. 18:40

„Klaus Iohannis román államfő alkotmányossági óvást emelt a trianoni békeszerződés évfordulóját ünnepnappá nyilvánító törvény ellen” – írja az Index.

Iohannis rámutatott: a Trianon-törvény sérti az államhatalmi ágak szétválasztásának alkotmányos elvét, és inkább egy politikai nyilatkozat, mintsem egy jogokat és kötelezettségeket meghatározó jogszabály – olvasható az Indexen.

Titus Corlatean szociáldemokrata szenátor szerint, a törvény kihirdetésének megtagadása nemzetellenes gesztus, aminek Iohannis meg fogja fizetni a politikai árát.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Kelemen Hunor értékelése alapján, a törvény teljesen haszontalan, napirendre tűzése pedig része a magyarellenes versengésnek, amelyet három hete indított az államfő a Székelyföld autonómiájáról szóló RMDSZ-es törvényjavaslat ürügyén.

A kormánypárti Nemzeti Liberális Párt képviselője, Daniel Gheorghe akkori felszólalásában üzent Orbán Viktornak:

„ a magyar miniszterelnöknek le kellene cserélnie az irodájában található régi térképeket, és el kellene fogadnia: idejétmúlt, igazságtalan és nevetséges minden olyan próbálkozás, amely a Trianon előtti állapotok helyreállítására irányul.”