A stróman strómanja szőlőbirtokot vásárolt Franciaországban

Föld S. Péter 2021. október 13. 08:17 2021. okt. 13. 08:17

A stróman kifejezés már csak azért sem tartozik a tíz legszebb magyar szó közé, mert nem igazán magyar eredetű. Viszont gyakran használjuk, újabban leginkább Mészáros Lőrinccel kapcsolatban, akit szokás Orbán Viktor strómanjának is nevezni, vagyis, azt állítani róla, hogy az a temérdek pénz, amelynek révén Magyarország leggazdagabb emberének tartják, csak részben az övé. Egy nem elhanyagolható hányada valójában a vele baráti viszonyban lévő miniszterelnöké. Az egykori gázszerelőből lett milliárdos csak kezeli a rábízott vagyontárgyakat.

Lehet, hogy ez bántja Mészárost, rosszul esik neki, hogy strómannak tartják, ám nem tehet ellene semmit, mert évekkel ezelőtt egy bírósági végzés kimondta, hogy szabad őt a miniszterelnök strómanjának nevezni. Nem arról szól az egykori ítélet, hogy Mészáros Lőrinc Orbán Viktor vagyonának kezelője lenne, hanem arról, hogy lehet róla ilyet állítani.

Mindez annak kapcsán lett most érdekes, hogy a hírek szerint, egy Kalocsai László nevű honfitársunk szőlőbirtokot vásárolt Franciaországban. Ott sem akárhol, hanem az ország egyik legismertebb borvidékén, Bordeaux környékén. (Az eladási ár nem ismert, ám a szomszédos birtok tulajdonosa szerint korábban hatmillió euróért, azaz több mint 2 milliárd forintért árulták a szeptemberben Kalocsai tulajdonába kerülő szőlőbirtokot.)

Kalocsai László nevét nem kötelező ismerni, a róla szóló stúdiumok ma még nem tartoznak az általános műveltség alapkövei közé, és egyelőre attól sem kell tartani, hogy a közeli jövőben érettségi tételként szerepelne. Amit viszont érdemes tudni róla, hogy ő Mészáros Lőrinc borászati érdekeltségeinek kezelője, neki magának is számos cége van, amelyek mindegyike Mészáros Lőrinc vállalkozásaihoz köthető. Vagyis, feltételezhető, hogy Kalocsai László franciaországi befektetései részben Mészáros Lőrinchez kötődnek, merthogy nélküle Kalocsai idáig nemigen lépett. Öröm az örömben, hogy amennyiben Mészáros frissen franciaországi szőlőbirtokossá avanzsált embere jó áron tudja majd eladni a világhírű szőlővidéken termesztett borait, abból vélhetően Mészáros Lőrinc is hasznot húz.

Valamint, folytatva a sort – amit csak igen óvatosan teszünk –, valamelyest Orbán Viktor is jól jár. Akinek ugye – mint tudjuk –, nincsenek üzleti ügyei. Ezt ő maga szokta mondani a parlamentben kérdésekre válaszolva. Mindemellett bérből és fizetésből él – ez utóbbi információt a közszolgálati rádióban volt szíves megosztani a nagyközönséggel az őt kérdező Nagy Katalin mikrofonja előtt.

Orbán tehát nem foglalkozik üzleti ügyekkel, beéri a miniszterelnökséggel, azzal is van dolog, több is, mint elég. Mészáros Lőrinc viszont kizárólag üzleti ügyekkel foglalkozik, már amikor éppen nem nősül, mint tette azt néhány héttel ezelőtt. Kalocsai László esete még az övékénél is egyszerűbb és átláthatóbb: ő csupán szőlőbirtokot vásárolt Franciaország történelmi borvidékén, a maga és mások örömére.