A szálak Orbán Viktor környezetéhez vezetnek

HírKlikk 2019. november 19. 07:08 2019. nov. 19. 07:08

A magyarországi korrupcióról készített összeállítást az SRF svájci közszolgálati rádió. A műsort szemléző Népszava szerint a készítők azt emelik ki, hogy Magyarország átszámítva másfélmilliárd frankos büntetést köteles fizetni az EU-nak, mert nem egy esetben bizonyos zsebekben kötöttek ki hatalmas brüsszeli támogatások.

Jól mutatja ezt, hogy a Microsoft budapesti cége megvezette az anyavállalatot, így az jelentős árengedményt hagyott jóvá a számítógépes programokra, amikor a vevő olyan állami intézmény volt, mint a NAV és a rendőrség. A pénz egy részéből a jelek szerint közalkalmazottakat vesztegettek meg. A magyar hatóságok azonban nem léptek, csak akkor, amikor az amerikai igazságügyi tárca vizsgálata már feltárta a visszaéléseket. Olyannyira, hogy a technológiai óriásvállalkozás 8 milliárd dollárt pengetett ki, nehogy bíróság elé kerüljön.

Hadházy Ákos, akit a műsor megszólaltatott, mégsem hiszi, hogy az ügynek komolyabb következménye lesz a magyar szereplőkre nézve, mert az elmarasztalás nemigen tetszene egy-két nagy embernek. Ráadásul, mint mondja, alig van olyan közbeszerzés, amelynél ne fizetnének kenőpénzeket. Ez esetben azonban a szálak egészen Orbán Viktor környezetéhez vezetnek. Egészen pontosan a vő, Tiborcz István felelőssége vetődött fel.

A képviselő azt tanácsolja ezek után az EU-nak, hogy az ne küldjön sok pénzt Magyarországra, mert ezek a források egy korrupt rendszert tartanak életben, miközben a miniszterelnök szét akarja verni az európai alapértékeket.  

Forrás: Népszava