A szavazók is visszaigazolták: a kormány bünteti az ellenzéki vezetésű önkományzatokat

HírKlikk 2021. január 17. 16:00 2021. jan. 17. 16:00

A ferencvárosiak csaknem kétharmada szerint a kerületben általában jó irányba mennek a dolgok és relatív többségük Budapestről is ezt gondolja – derül ki abból a reprezentatív közvélemény-kutatásból, amit a IX. kerületi Önkormányzat megbízásából a Medián készített 2021 első heteiben. A kutatásról Baranyi Krisztina polgármester számolt be.

„A kutatás alapján egyértelmű, hogy a kerületben továbbra is nagyon erős kormányellenes közhangulat van, de még ezen túl is hízelgőek ránk nézve a megkérdezettek osztályzatai...A kerület lakói világosan látják, hogy a kormány bünteti az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat az elvonásokkal a válság idején” – írja Baranyi Krisztina polgármester a Facebook posztjában. 

A Ferencvárosi honlapján nyilvánosságra hozott  Median-kutatás arra jutott, hogy a kerületben élők elsöprő többsége elégedett az önkormányzat járványügyi védekezésével, és még ennél is nagyobb arányban támogatják a 2020-ban hozott legfontosabb intézkedéseket. A legtöbben a családon belüli erőszak áldozatainak kijelölt védett lakások programja mögött állnak (91 százalék). Baranyi Krisztina és az ellenzéki többségű képviselő-testület megválasztása óta nincs olyan terület, amely a kerületiek többsége szerint romlott volna, a legtöbben a játszóterek, parkok állapotában látnak javulást. 

További javulást leginkább a helyi egészségügyben szeretnének látni, amely mellett más-más szolgáltatásokat kívánnak erősíteni a kerület különböző részein. Belső-Ferencvárosban a parkolás, Középső-Ferencvárosban a bérlakások számának növelése, míg a József Attila-lakótelepen a közbiztonság a második legsürgetőbb probléma.

Kerületi közügyekről a legtöbben a 9 Magazinból (korábban Ferencváros újság) tájékozódnak, ötből négy ferencvárosi rendszeresen vagy alkalmanként olvassa a lapot. Kétharmaduk hallott az épülő Ferencvárosi Zöld Parkról és benne az Atlétikai Stadionról, 60 százalékuk pedig az önkormányzat és a kormány vonatkozó megállapodásáról is értesült. Éppen háromnegyedük támogatja a beruházást, de minden második ferencvárosi csak akkor, ha a megállapodásban foglalt egyéb fejlesztések is teljesülnek.

A ferencvárosiak közel kétharmada válaszolt úgy, hogy a kerületet érő folyamatos elvonásokkal a kormány kifejezetten az ellenzéki önkormányzatokat akarja büntetni.

A reprezentatív kutatás keretében osztályozták az ország, a főváros és a kerület vezetőit, országgyűlési képviselőiket és a helyi képviselő-testületet, Baranyi Krisztina kapta a legtöbb jelest (22 százalék), őt követi Karácsony Gergely (12 százalék), majd Orbán Viktor (11 százalék). Érdekes eredményt hozott a kérdés, hogy melyik párt(listá)ra szavaznának, ha most vasárnap országgyűlési választást tartanának. (Habár ez némileg csalóka, mivel az ellenzéki pártok még önállóan szerepelnek, a kutatást ugyanis még a közös választási lista bejelentése előtt rendelte meg az önkormányzat.) A Fidesz (17 százalék), a Momentum (15 százalék), a Kétfarkú Kutya Párt (8 százalék) a sorrend. Az ellenzéki összefogás is 8 százalékot kapott. Ugyanakkor 30 százalék a bizonytalan válaszok aránya.

Forrás: Hírklikk