A Szputnyik V geopolitikai veszélyeire figyelmeztet a Die Welt

HírKlikk 2021. március 16. 14:13 2021. márc. 16. 14:13

Oroszország trójai falóként alkalmazza a vakcináját Európában ¬– reagált a jobboldali konzervatív német Die Welt arra az interjúra, amit Kirill Dmitrijev, a Szputnyik V ügyében illetékes Orosz Közvetlen Befektetési Alap vezetője adott az Interfax hírügynökségnek. Ebben bejelentette: Németországgal is megállapodás született a vakcina gyártásáról.

A Die Welt azonban azt írja, hogy ezt Németországban még senki nem erősítette meg. Egyben figyelmeztet, hogy az európai vita továbbra is a vakcina biztonságos voltáról folyik majd, és senki nem foglalkozik azzal, hogy mit jelent az orosz vakcina európai gyártása Moszkva számára.

A Szputnyik V-t az európai hatóság (EMA) még vizsgálja de várhatóan engedélyezni fogja, és az európaiak az engedélyezést és az európai gyártást gazdasági kérdésnek tekintik. Ha az orvosi kételyeket sikerül felszámolni, és a vakcina biztonságosnak számít, a Szputnyik V már csak egy termék lesz a sok között. Erre sok gazdasági érvet lehet felhozni, de kicsit olyan, mint az orosz gáz: beszerzése gazdaságilag védhető, de politikailag kényes.

Az orosz tisztségviselők óva intenek a vakcina „geopolitizálásától” , de az oltóanyag éppen Moszkvának geopolitikai kérdés. Oroszország számára a vakcinából nyerhető bevétel másodrangú, a fő cél az, hogy a globális erőviszonyokat Moszkva javára változtassák meg. A Szputnyik V azt mutatja meg, hogy a gazdaságilag erős EU geopolitikailag éppen olyan kicsi, mint amilyennek Moszkva mindig is kezelte. Európa lenne a kérelmező, Oroszország pedig közelebb kerülne távlati stratégiai céljához, hogy annak a „Nagy-Eurázsiának” a hatalmi központjává váljon, amelynek – természetesen Kína mellett – a mai EU is része, mintegy kisebbik partnerként.

Brüsszelnek és Berlinnek tudatában kellene lennie annak, hogy ez az Oroszországgal a vakcina ügyében folytatott együttműködésnek geopolitikai dimenziója. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a járvány elleni harcban el kellene utasítani minden együttműködést Oroszországgal, hiszen középtávon egész Európa nyerhet az orosz vakcina alkalmazásával, ha az orosz fél és európai partnerei elég gyorsan kiépítik a gyártó kapacitásokat. „Az európaiaknak azonban ennek ellenére meg kell érteni: a Szputnyik V az EU-ban a saját diadalának és Európa vereségének egyik jelképe” – figyelmeztetett a jobboldali konzervatív német lap.

Forrás: Hírklikk