A TASZ, ahol tud, segíti az újságírókat

HírKlikk 2019. december 13. 12:04 2019. dec. 13. 12:04

Állandóan, azonnal elérhető jogi segítséget nyújt újságíróknak a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) új mobiltelefonos alkalmazása. A Sajtóapp olyan helyzetekre ad választ, amelyekkel rendszeresen szembesülnek az újságírók és a szerkesztőségek munkájuk során. Az alkalmazás a Holland Királyság magyarországi nagykövetségének támogatásával készült.

A Sajtóapp eldöntendő kérdésekkel vezet végig olyan témakörökön, mint a forrásvédelem, a közérdekű adatigénylés vagy az internetről származó fényképek felhasználása. Segít annak eldöntésében, hogy eleget kell-e tenni egy helyreigazítási kérelemnek, vagy mi a teendő akkor, ha egy forrás jogellenesen megszerzett bizalmas információt szeretne átadni.

Az alkalmazás általános, de megbízható válaszokat nyújt a felmerülő helyzetekre. Az egyes esetek természetesen bonyolultabbak lehetnek annál, hogy ez az egyszerűsített forma minden részletre kiterjedő megoldást nyújtson, de a jogi gondolkodás váza jól nyomon követhető az alkalmazás segítségével.

A TASZ azonban felhívja arra a figyelmet, hogy a Sajtóapp nem váltja ki a TASZ újságíróknak nyújtott jogsegély-szolgáltatását, hanem bővíti annak eszköztárát. A Google Play-ből és az App Store-ból letölthető alkalmazáson túl, a szervezet továbbra is várja az egyes esetekkel kapcsolatos megkereséseket a jogsegely@tasz.hu email-címen – áll a TASZ közleményében.

Forrás: Hírklikk