A tatabányai szocialisták szerint folytatódhat a közös munka, ha van visszaút az elbocsátásokból

HírKlikk 2021. január 9. 09:20 2021. jan. 9. 09:20

Az MSZP Tatabányai Szervezete felszólította a Fidesz helyi szervezetét, önkormányzati képviselőit és országgyűlési képviselőjét, hogy kormányukkal tetessék vissza a város pénztárába az onnan elvtelen és kicsinyes bosszúval kicsalt pénzeket, a valójában Tatabánya polgárait megillető milliókat!

Az iparűzési adó megfelezése miatt költségcsökkentések, elbocsátások várhatók a megyeszékhelyen. Közben meginogni látszik a várost irányító baloldali egység - írja a Népszava.

A város ellenzéki polgármestere, Szücsné Posztovics Ilona korábban bejelentette, hogy kénytelenek 30 százalékkal csökkenteni a képviselők fizetését és csaknem tíz százalékos létszámleépítés lesz a városházán. Emellett csökkentik az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok számát. Ezzel idén 60, jövőre 130 millió forint takarítható meg – ismertette a polgármester. Számításai szerint a város 16 milliárd forintos költségvetésében 2 milliárd forintos hiányt okoztak a járványhelyzet miatt elmaradt bevételek és a kormányzati elvonások.

Az MSZP tatabányai szervezete ugyanakkor politikai állásfoglalásban jelezte, nem támogatja 24 önkormányzati dolgozó elbocsátását, mert a számok mögött emberek, családok és életek vannak. Úgy véli, meg lehet menteni ezeket a munkahelyeket, ezért tárgyalásokat kezdeményez a polgármesterrel.

„Először is javasoljuk, hogy az önkormányzati képviselők után a város vezetése is vegye ki a részét a megszorításokból és havonta juttassák vissza jövedelmük 30 százalékát a város kasszájába. Ez a következő időszakban rögtön többmilliós megtakarítással járna, és tudunk még bőven olyan városházi kiadásokról, amelyekből további milliókat lehet a munkahelyek védelmében megspórolni. ... A város nehéz pénzügyi helyzetének okozója a kormány, de ez nem lehet ok olyan lépések meghozatalára, amelyek ártatlan dolgozóink megélhetését veszélyeztetik. Éppen ezért tárgyalásokat javaslunk! Ha van visszaút az elbocsátásokból, a dolgozói jövedelmek csökkentéséből, akkor van visszaút a közös munka folytatására is" – írják közleményükben.