A teremburáját! Újra lesz kupolájuk!

HírKlikk 2020. november 1. 10:10 2020. nov. 1. 10:10

A modellprogram részeként, visszaépítik a Műegyetem Szent Gellért téri főépületének, az ELTE jogi kara Egyetem téri campusának háborúban elpusztult kupoláját, és  a Vécsey utca 4. is visszakapja tetőjének díszeit.

A Vécsey utca 4. azért kerülhetett bele a programba, mert a Kossuth térről is látható. A mai Vértanúk terére néző négyemeletes bérházat a Budapesti Közúti Vaspálya Társaság építette. Az 1901-ben átadott neoreneszánsz és neobarokk elemekben gazdag, historizáló homlokzatú bérpalota a háborús harcok alatt súlyosan megsérült, és a helyreállítás során a korszak historizmus-ellenes légkörében tetődíszeinek jelentős részét, így a Kossuth tér képét is meghatározó, sérült manzárdkupolát is lebontották – olvasható a hvg.hu-n

A modellprogram előkészítését és megvalósítását a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. végzi. A Wachsler Tamás által vezetett cég végezte a Kossuth tér arculatának át-, pontosabban visszaalakítását.

Budapest második világháborús ostromakor, majd az 1956-os forradalomban megsérült házakat a pénzhiány, a sürgető idő, és a historizmus stílusának lenézése miatt, gyakran díszes tetőzetük, tornyaik nélkül építették újjá. Mégis, a koronavírus-járvány, és a nyomában érkező gazdasági válság talán nem a legjobb időpont ennek az építészeti hibának a meglehetősen költséges kijavítására.

Forrás: hvg.hu