A The Financial Times egy magyar olimpikon képével indít a szombati lapján 

HírKlikk 2021. július 24. 09:25 2021. júl. 24. 09:25

Még jószerivel el sem kezdődtek az olimpiai versenyek, egy magyar versenyző máris a világ egyik legnevesebb, legpatinásabb újságjának címlapjára került. Fazekas Mária, asztaliteniszező ugyan a sportteljesítménye okán is megérdemelten szerepelhetne a The Financial Times első oldalán, de ezúttal más az ok. 

Fazekas Mária az olimpia előtt kitalálta, és nem kis energiával meg is valósította az ötletet: az amúgy félhosszú haja alá, a tarkója fölé borotváltatta az olimpiai ötkarikát. Miután a kétszeres olimpikon asztaliteniszező a versenyeken mindig a feje búbjára kiskontyba  feltűzött hajjal áll ki, s az olimpiai megnyitó ünnepségen is így vonult a magyar csapattal, vélhetően ez tűnt fel a neves lap fotósának. Így lett címlapfotó a kiváló magyar sportolóból.

Fazekas Máriának elvitathatatlan szerepe volt abban, hogy a magyar női asztalitenisz válogatott kivívta a tokiói olimpiai részvétel jogát. Ugyanis 15 év után Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány őt hívta be, miután kiderült, hogy az 1. számú magyar női játékos, Póta Georgina gyermekvállalás miatt nem tudja vállalni az olimpiai selejtezőt (és akkor még, a halasztás előtt, az olimpiai részvételt sem). A sportágon belül is mindenki felkapta a fejét a szövetségi kapitány döntésének hírére, nagyon kevesen adtak volna akár egy fabatkát is arra, hogy a lányoknak sikerül a bravúr, és kivívják a kvalifikációt a tavaly év elején, Portugáliában rendezett kvalifikációs versenyen. Nem a rosszindulat vezette őket: az 1975-ben született Fazekas akkor már csak a hazai bajnokságban, a BSH-ITB Budaörsi SC-ben  játszott, igaz, igen sikeresen. 

A játékot a legendás Statisztikában kezdő Fazekas sikeres pályafutást tudhatott már ez előtt is a magánénak: a 2004-es olimpián bejutott a legjobb 64 közé, Európa-bajnoki arany, több ezüst és bronz  tulajdonosa, többszörös TOP-12-bajnok, és 11-szeres magyar bajnok. Legutóbb az idén diadalmaskodott a csapatával.

Forrás: Hírklikk