A Time-nál Greta Thunberg, nálunk Borkai, vagy valaki más az Év Embere

Föld S. Péter 2019. december 13. 06:48 2019. dec. 13. 06:48

Az MTI-nél nem hír, hogy a Time magazin idén szerkesztői döntéssel és közönségszavazás útján a 16 éves Greta Thunberget választotta az Év Emberének. A lapnál hagyomány, hogy a kiválasztott mindig egy olyan személy, aki az adott évben a legnagyobb befolyással volt az év eseményeire. Bár a kutatók és aktivisták évtizedek óta küzdenek azért, hogy a világ vezetői komolyan vegyék a vészhelyzetet, az indoklás szerint, „idén egy tinédzser kellett ahhoz, hogy felkeltse a világ figyelmét”.

A Magyar Távirati Irodánál ez nem hír. Pedig a klímakatasztrófa megállítása nálunk is fontos kérdés. A mi köztársasági elnökünk, Áder János elkötelezett híve a környezet védelmének, különös tekintettel a klíma változására, a vizek és a levegő tisztaságára. Igaz, a hazai környezet megvédése érdekében még egyszer sem hallatta a szavát. Hallgatott, amikor a Liget projektnek csúfolt ámokfutás során tönkretették a Városligetet, nem szólt a Kossuth tér tarvágásáról, a Római-part tervezett, ám jelen állás szerint, dugába dőlt elpusztításáról.

Nálunk, Magyarországon, nincsenek hasonló címek, nem szokás megválasztani az Év Emberét. Pedig, alkalmas jelölt volna bőven. Borkai Zsolt például, akivel az elmúlt hónapokban nagyot fordult a világ: nemrégiben még az élet császára volt, Győr polgármestere, aztán egy magánéleti botlás után – így nevezik a keresztény-konzervatív polgárok a félredugást – lapátra került. Távoznia kellett, előbb a Fideszből, majd utóbb a győri városházáról. Nyomozás is folyik ellene, bár utóbbit nem kell nagyon komolyan venni – ismerve a pártatlan és független ügyészség működését, Borkainak emiatt nem kell, hogy álmatlan éjszakái legyenek.

Ha volna nálunk szavazás, Kósa Lajos is számíthatna az Év Embere címre. Sőt, a jó Lajos már korábban kiérdemelte volna a kitüntetést, hiszen az elmúlt években is számos emlékezetes botrány és megszólalás fűződik a nevéhez. Idén azonban szintet lépett, amikor azt találta mondani, hogy a zsidók kénytelenek voltak az újnyilasokra szavazni. Kósa Lajos ezzel bevallotta, hogy mindenkiről tudni véli, hogy az illető zsidó-e vagy sem. (Kósa meghatározása szerint zsidó az, aki kényszerűségből, vagy örömmel az újnyilasokra szavaz.) Most már csak azt kellene megtudnunk, hogy kik az újnyilasok. Ha Kósa Lajos erre is egzakt választ ad, akkor a jövő évben még a mostaninál is nagyobb eséllyel számíthat az Év embere díj elnyerésére.

Esélyes még persze az Orbán-Kövér tandem is. Utóbbi házelnökként rendre elnézi, ahogyan a miniszterelnök bohócot csinál a magyar országgyűlésből, rombolja a parlament tekintélyét, és azzal tépázza annak még megmaradt méltóságát, hogy a neki feltett kérdésekre cinikus, pökhendi és lekezelő válaszokat ad. Orbán már odáig jutott, hogy ha akarna, akkor sem tudna normálisan válaszolni. Kövér László pedig abban vétkes, hogy miniszterelnökké avanzsált egykori kollégiumi társát egyetlen alkalommal sem figyelmeztette, hogy nem kocsmában, hanem a magyar országgyűlésben van.

És akkor tényleg nem akartunk a kocsmákra semmi sértőt mondani.