A tíz legnagyobb meglepetés a választásokon

Csanádi Dávid 2019. október 15. 15:25 2019. okt. 15. 15:25

Már két napja vége a választásoknak, az ország azonban még mindig pörög, és vele pörgünk mi is. Időtlen idők óta nem láthattunk ilyen kiélezett küzdelmet, ez pedig lassan a gyomorforgató kampányidőszakot feledteti. Mindenki jósolgatja a jövőt, statisztikákat böngész, értékelget. Én is előálltam tehát egy hangsúlyozottan szubjektív listával, azokról az eredményekről, amelyek engem legjobban megleptek. Lehet vele vitatkozni, hiszen kimaradt belőle például Budapest VII. és VIII. kerülete, amik mások szerint bőven belefértek volna. Ráadásul csak a fővárost és a megyei jogú városokat vettem figyelembe.

Egyetlen kérdésben biztos többséget kapnék egy szavazás esetén: nem hinném, hogy volt nagyobb meglepetés az önkormányzati választásokon, mint a főváros I. kerületében. A Budavár történetében még soha nem fordult elő ugyanis, hogy ne jobboldali polgármestert válasszanak. Mi több, 1998 óta Nagy Gábor Tamás vezette a kerületet, de a mostani választáson vereséget szenvedett V. Naszályi Mártától, az ellenzék közös jelöltjétől. Biztosan rengeteg elemzés készül még arról, hogy az ősfideszes kerületben mi minden vezetett ehhez a gyökeres változáshoz.

Aztán ott van Tatabánya, ahol 1990-től mostanáig szintén csak jobboldali polgármestert választottak, ezért egy hajszállal maradt csak le a „legnagyobb meglepetés” címről. Vagy Budapest II. kerülete, ahol Őrsi Gergely győzelme szintén nem akármilyen meglepetés volt. Ez a városrész ugyan nem nevezhető örök fideszesnek, de tény, hogy 1998 óta mindössze egyetlen ciklusban, 2002 és 2006 között vezethette baloldali politikus. Azt sem vártam volna, hogy Kiss László elviszi a Fidesz elől azt a harmadik kerületet, ahol 1990 és 2006 között Tarlós István verhetetlen volt - talán szimbolikus is, hogy Tarlós várospolitikusi pályafutásának két legfőbb állomáshelyét ugyanazon a választáson veszítette el a Fidesz.

Újpest új polgármesterének, Déri Tibornak bizonyos szempontból nem lesz könnyű dolga. Elődje, a fideszes Wintermantel Zsolt 2010 óta állt a kerület élén, talán azért maradhatott két cikluson át, mert egyrészt a kerület lakói mindeddig csak jobboldali vezetőt választottak, ráadásul Wintermantel igazi lokálpatriótaként kommunikált. Ezek alapján váratlan volt az ellenzéki siker ebben a kerületben is, de csak azoknak, akik nem hallottak az Ady Endre művelődési ház eladása körüli botrányról.

És ha már botrány, a listára felkerült egy olyan település is, ahol a Fidesz győzött. Számomra ugyanis óriási meglepetés volt, hogy Győr polgárai városuk vezetésével azt a Borkai Zsoltot bízták meg ismét, akiről a kampányhajrában nyilvánosságra került videó és annak esetleges korrupciós szálai miatt azt gondoltam, hogy ezzel karrierje véget ért.

Most pedig következzék az én 10 legnagyobb meglepetésem, amivel kapcsolatban egyetlen dologban vagyok biztos: nem minden „versenyzőben” értünk majd egyet. De hát, ha már úgyis választásokról van szó, ettől szép a demokrácia.

1. Budavár (Budapest I. kerülete)
2. Tatabánya
3. Budapest II. kerülete
4. Óbuda és Békásmegyer (Budapest III. kerülete)
5. Újpest (Budapest IV. kerülete)
6. Érd
7. Győr
8. Miskolc
9. Pécs
10. Szombathely