A transzneműek is az EU-ban bíznak

HírKlikk 2020. május 27. 17:30 2020. máj. 27. 17:30

Továbbra is foglalkoztatja a nemzetközi sajtót a transzneműek jogainak magyarországi megsértése, az, hogy egy új törvény értelmében, a születéskori nem a dokumentumokban nem változtatható meg. Az RBB bajorországi közszolgálati műsorszóró a honlapján közzétett cikkben megállapította: a törvény fatális következményekkel jár a transznemű emberekre, és még azokat is befolyásolja, akik rég elhagyták hazájukat. 

A szerző Ónodi Adél színésznővel beszélgetett, aki néhány hónapja költözött Budapestről Berlinbe. A transznemű színésznő elmondta: sokkot kapott, amikor a hírekből értesült a tervről. 

Megemlítette a cikk, hogy a magyar kormány éppen a Transznemű Láthatóság Világnapján nyújtotta be a törvénytervezetet. Ettől kezdve nincs többet remény a jogi elismerésre mindazok számára, akik már kérvényezték, vagy ezután akarták kérni a keresztnevük, illetve a nemük átírását az igazolványaikban és dokumentumaikban – állapítja meg az írás. 

Az aktuális törvény nem az első kísérlet Magyarországon arra, hogy hogy a többségétől eltérő életet láthatatlanná tegyék. Orbán és pártja híres a transzneműekkel és a homoszexuálisokkal szembeni ellenséges politikájáról, és arról, hogy az LGBTQ-közösséget teszik felelőssé a társadalom állítólagos széteséséért. 

A cikk kitér az előzményekre is, egyebek mellett arra, hogy betiltották a gender-tanulmányokat, majd rámutatott: az Amnesty International jelenleg a nemzetközi emberi jogi normák megsértésével vádolja az országot, amely a szervezet szerint, „visszakerült a középkorba”. Ónodi Adél elmondta: neki ugyan az iratait átírták identitásának megfelelően, de nem tudni, mi következhet még, nem írják-e vissza. Abban reménykedik, hogy az EU reagál a magyar kormány döntésére.

 
Forrás: Hírklikk