A tusványosi beszéde ellenére várják Orbánt Texasba

HírKlikk 2022. július 28. 15:15 2022. júl. 28. 15:15

​​​​​​​A nemzetközi sajtó továbbra is széles körben foglalkozik Orbán Viktor tusnádfürdői beszédével, többnyire immár kiegészítve Hegedüs Zsuzsa tanácsadó lemondásával. A The Washington Post azt írta: „Orbán Viktor, köszönjük, hogy megmutatta, merre tart az amerikai jobboldal!”. A szerző szerint a Trump-féle jobboldal egyik hőse megmutatta az igazi színeit: csakis a fehérek.

A magyar erős ember, aki kisiklatta országa születőben lévő demokráciáját, a Let’s Make America Great Again, vagyis Tegyük újra naggyá Amerikát tömegeinek kedvence a bevándorlás-ellenes nézetei miatt. Dicsőíti öt Tucker Carlson, a Fox News műsorvezetője, és meghívták a Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC) Texasban tartandó közelgő kongresszusára, amelyen Donald Trump volt elnök mellett republikánus szenátorok, képviselők, kormányzók sokasága vesz részt. A szervezet legutóbbi tanácskozását egyébként Magyarországon tartották.

Csakhogy Orbán néhány napja kínossá tette a dolgokat amerikai barátai számára. Egy beszédében hangot adott a hitének, amelyre nacionalizmusa épül: ellenzi a fajok keveredését. A cikk ismertette az általa  mondottakat, és beszámolt róla, hogy ez már túl sok volt Hegedüs Zsuzsának, régen mellette dolgozó tanácsadójának is.

A The Washington Post cikkének szerzője szerint azonban sem Orbán szavai, sem Hegedüs (a cikkben egyébként ismertetett) minősítései nem hatottak az amerikai jobboldalra. A CPAC szervezője szerdán megerősítette, hogy Orbán a tervek szerint beszédet mond a jövő héten Texasban. „Hallgassuk meg, mit mond” – mondta Matt Schlapp, a szervezet elnöke a Bloombergnek.

A résztvevők nem állíthatják, hogy meglepetés lenne számukra, hogy egy olyan emberrel szerepelnek egy pódiumon, aki „a kevert fajok” elleni harcot vezeti. Tavaly pedig a CPAC lemondta egy olyan szónok szereplését, aki korábban antiszemitának tekintett kijelentéseket tett. Amikor a The Guardian című brit lap a CPAC magyarországi konferenciájával kapcsolatban jelentette, hogy ott beszédet mondott valaki, aki korábban a zsidókat „bűzös végterméknek”, a romákat állatoknak nevezte, és a fekete bőrű emberekkel kapcsolatban rasszista kifejezéseket használt, a CPAC kiadott egy közleményt, amely szerint „az antiszemitizmus és a faji intolerancia veszedelem, amit meg kell szüntetni”.

A republikánusok, nevezetesen Steve Bannon „Trump előtti Trumpként” dicsőítették Orbánt, aki „annyi pozitív dolgot tett”. A szerző sorolta, amelyek ezek a „pozitív” dolgok: ellenőrzése alá vonta az igazságszolgáltatást és a sajtót, megtiltotta a homoszexualitás ábrázolását, démonizálta a zsidó Soros Györgyöt, kiutasítja a menedékkérőket és kerítést épített a határon, elűzte az országból a legjobb egyetemet, továbbá a felére csökkentette a parlamenti képviselők számát és átrajzolta a választókerületeket, hogy hatalmon maradjon. Orbán kormányzása lényegében a fehér nacionalizmus fenntartásáról szól, és arról, hogy ő maga ezzel tartja fenn magát. Június 23-i beszéde pedig annak a „nagy lakosságcseréről” szóló összeesküvés-elméletnek a kiterjesztett kifejtése volt, ami oly kedves Tucker Carlsonnak és más vezető republikánusoknak.

Jó, hogy Orbán mindezt kifejtette, mert most már tudjuk, hogy mire gondolnak a magyar nacionalisták – és amerikai fanjaik a CPAC köreiben –, amikor hevesen ellenzik a bevándorlást és ’a nagy lakosságcserét’. Nevezetesen: vissza akarnak vinni minket a sötét korokba” – írta a szerző.

 

Forrás: Hírklikk