A vakcinák unión belüli elosztása a tagállamok közötti megállapodásokon alapul

HírKlikk 2021. március 12. 20:40 2021. márc. 12. 20:40

A koronavírus elleni vakcinák unión belüli elosztása a tagállamok közötti megállapodásokon alapul, amelyek eltérhetnek az elosztás méltányos és népességarányos elvétől – közölte Eric Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője a brüsszeli testület sajtótájékoztatóján, pénteken.

Sebastian Kurz osztrák kancellár pénteken újságírók előtt azt mondta, hogy az oltóanyagok kiszállítása az egyes európai uniós országokba nem egyenlő mértékben történik, vagyis nem minden ország kapja meg lakosságarányosan a neki járó mennyiséget.

Az osztrák kancellár kijelentésével összefüggő kérdésre válaszolva, Eric Mamer kijelentette, a tagállamoknak joguk van egymás között megállapodást kötni az oltóanyagok elosztását illetően.

Kijelentette: azt, hogy az egyes vakcinák tagállamok közötti elosztása igazságos-e, vagy sem, nem az Európai Bizottság dolga megmondani. Ez tagállami kérdés – közölte. Kiemelte továbbá: egy adott ország dönthet úgy, hogy nem kívánja átvenni az általa korábban tervezett teljes vakcinaadagot. Ezek a dózisok válnak elérhetővé más tagállamok számára, illetve válnak új megbeszélés és megállapodás tárgyává. Ez egy átlátható mechanizmus, amely a tagállamok közötti megállapodásokon alapul – tette hozzá a bizottsági szóvivő.

Forrás: MTI