A választások előtt befagyaszthatják az uniós pénzeket

HírKlikk 2022. január 26. 16:06 2022. jan. 26. 16:06

Az Európai Bizottsága már az április 3-ra kitűzött magyarországi választás előtt javasolhatja a Lengyelországnak és Magyarországnak szánt támogatások befagyasztását a jog uralmának érvényesülése miatti aggályok alapján – adta hírül a Reuters hírügynökség Johannes Hahn költségvetési biztos szavaira hivatkozva. „Az irányvonalaknak és szabályoknak megfelelően kell eljárnunk, nem vehetünk figyelembe választási időpontokat” – mondta Hahn kedden, amikor arról kérdezték, hogy mikor lép akcióba az unió végrehajtó testülete.

A befagyasztást lehetővé tevő ügynevezett jogállamisági mechanizmus 2021 eleje óta érvényben van, és a diplomáciai nyomás eredménytelenségének évei után erős eszközt biztosít a bizottságnak a két ország nacionalista és Európa-szkeptikus kormányaival a demokratikus értékek érvényesítéséért folytatott harcában – mutat rá a Reuters.

A bizottság – a jogállamisági mechanizmustól függetlenül – ugyanezen aggályokra hivatkozva már befagyasztotta a két országnak az újjáépítési alapból szánt milliárdokat. A testület úgy látja, hogy mindkét ország elmarad az alapvető uniós normáktól, mert Lengyelország igazságszolgáltatása már nem független, és mert kiderült, hogy Magyarországon a közbeszerzésekre fordított uniós pénzek a kormányzó Fideszhez kötődő szállítókhoz kerül, és ez az EU szerint a két országban egyaránt azt jelentheti, hogy az uniós támogatásokat nem megfelelően használják fel. A bizottság novemberben felszólította mindkét kormányt, hogy közölje, mit szándékozik tenni az aggályok eloszlatására. Hahn kedden elmondta: Lengyelország számára a válaszadás határideje hétfőn járt le, de nem érkezett semmi, ezért most emlékeztetőt küldenek Varsónak. Magyarország számára a határidő kedden éjfélkor járt le.

Mindkét ország megtámadta a jogállamisági jogszabályt az Európai Bíróságnál, és a testület döntése februárban várható. Ha a bíróság a főtanácsnok állásfoglalását fogadja el – ami a kereset elutasítását javasolta –, az EU Bizottsága a cselekvés útjára léphet. A Reutersnek uniós tisztségviselők elmondták: nem várnak sokat a magyar és a lengyel választól, mert egyik országban sem voltak olyan jogszabályi változtatások, amelyek az EU aggályainak kezelésére utalnának.      

Ha a bizottság megkapja a válaszokat, és nem elégedett azokkal, akkor egy hónapja van arra, hogy előterjessze a pénzek befagyasztására vonatkozó javaslatát és a tagállamok kormányainak további egy hónap áll rendelkezésére, hogy a javaslatot jóváhagyják minősített többségi döntéssel.

Forrás: Hírklikk