A választók nem akarták Merkel politikájának a folytatását

HírKlikk 2021. szeptember 27. 21:00 2021. szept. 27. 21:00

A nagykoalíción túl kell lépni – Németország változást akar – írta a sok nyelven sugárzó német műsorszóró főszerkesztője a Deutsche Welle oldalán. A német választók alaposan felforgatták a politikai tájképet, és egyelőre kordába zárták a CDU/CSU, valamint az SPD dominanciáját. A német választók döntése nyilvánvaló: vége a legutóbbi nagykoalíció triviális kompromisszumainak, változás kell, és nagyok a kihívások: a klímaváltozás, a digitalizálás, és Németország szükséges modernizálása.

A Zöldekre adott szavazatok nagy száma azt mutatja, hogy a német szavazókat aggasztja a klímaváltozás. Így a Zöldek nagy önbizalommal indulhatnak a koalíciós tárgyalásokba: ők lesznek a körüludvarolt sztárok, ezért jobban tudják majd érvényesíteni követeléseiket – véli a Deutsche Welle, hozzátéve: lehetséges azonban, hogy Németország nem annyira kész a változásokra, mint ahogyan a Zöldek, különösen, ha a változás pénzbe kerül.

Ugyanis ezt is mutatják az eredmények.

A neoliberális FDP erős helyzetbe került, mert szinte lehetetlen lesz enélkül a párt nélkül kormányt alakítani, amely nagy deregulátornak tekinti magát, és megfúrhat egyes zöld változtatásokat. Az FDP a piacban, a digitalizálásban és a bürokrácia csökkentésében bízik. Akarja a klímavédelmet, de úgy, hogy ez ne jelentsen adóemeléseket. Hogy ez hogyan tudna működni, azt még majd ezután kell megmagyaráznia a pártnak a koalíciós tárgyalásokon.

A CDU/CSU megérett arra, hogy ellenzékbe kerüljön – szögezi le az írás. A konzervatívok veresége nagyon egyértelmű. Kevesebb szavazatot veszítettek ugyan, mint ahogyan azt a felmérések jelezték, de egy ilyen drámai zuhanást nem lehet elkendőzni. Jelöltjük, Armin Laschet (CDU) nem tudta meggyőzni a szavazókat, noha a legnagyobb tartomány, Észak Rajna Vesztfália miniszterelnökeként meglehetősen sikeres volt. Esett a testvérpárt, a bajor CSU támogatottsága is. Úgy tűnik, a mostani az uniós pártok leggyengébb választási eredménye 1949 óta.

A CDU/CSU természetesen mindent elkövet majd, hogy ő alakítson új kormányt: ez az úgynevezett Jamaica-koalíció lenne vagyis fekete-zöld-sárga, CDU/CSU, a Zöldek és az FDP. Ez annak ellenére sem lehetetlen, hogy a CDU/CSU a második helyen végzett. A döntő kérdés az, hogy ki tud összehozni többséget.

Ez a kihívás áll Olaf Scholz előtt, aki a legerősebb párttá tette az SPD-t, amely lényegében példátlan visszatérést ért el. A párt ugyanis a kampány kezdetén, a felmérésekben 12 százalék körül toporgott, és Scholz ezen tudott fordítani. Egyelőre azonban még nem egészen világos, hogy ő maga mit képvisel, és mit tekint valóban fontosnak. Afféle Merkel 2.0-nak tűnik – kiszámítható, a tényekhez ragaszkodó, mentes a nagy érzelmektől, s a jelek szerint tetszik a szavazóknak.

Lehetséges az úgynevezett közlekedési lámpa koalíció is, vagyis a vörös-sárga-zöld, az SPD, az FDP és a Zöldek. Scholznak most meg kell mutatnia, hogy mit tud. Ha ő akar lenni a kancellár, nagyon gyorsan meg kell kezdenie a puhatolódzó tárgyalásokat a két lehetséges partnerrel. Ez azonban nem lesz könnyű, engedményeket kell majd tennie a kisebb pártoknak, például a klímapolitikában, vagy az adókérdésekben. Ugyanakkor A CDU/CSU Scholz nyakába lihegve, ugyanerre törekszik majd.

A végkimenetel bizonytalan, de a választók kifejezték akaratukat: nem akarják Merkel politikájának folytatását. A nagy pártok, a CDU és a CSU ereje és befolyása jelentősen csökkent a korábbi évtizedekhez képest. A jelek szerint a német politika színesebb lesz. Ez esélyt ad a jövő nagy témáinak kezelésére, klímabarát, modern politikával – olvashat a DW cikkében.

Forrás: Hírklikk