A válságért csakis Putyin felelős

HírKlikk 2022. január 17. 20:00 2022. jan. 17. 20:00

Egyre kevesebb idő marad megfékezni a készülő agressziót Ukrajna ellen – figyelmeztet a The Washington Post vezércikkében. Nincs jele annak, hogy Oroszországot jobb belátásra lehetne bírni, s hogy leállítaná a csapaterősítéseket a határtérségben, illetve véget vetne a fenyegetőzésnek. Sőt, Moszkva csak rátett egy lapáttal, amikor kilátásba helyezte, hogy egységeket küld Kubába és Venezuelába.

A tél miatt pedig keményre fagy a föld a sík Ukrajnában, így megindulhatnak az orosz harckocsik, ezért gyorsan elillan a lehetőség a tárgyalásos rendezésre. Már ha egyáltalán volt ilyen. 

Joe Biden azonban bölcsen tette, hogy belement a párbeszédbe, még akkor is, ha csupán az vezette, hogy megmutassa a világnak: Putyint nem lehet megbékélésre rávenni. Viszont nem engedett kulcskérdésekben, így az ukrán szuverenitás és annak kapcsán, hogy a NATO-nak joga van új tagokat felvenni. Egyben felajánlotta, hogy inkább a fő témáról, a fegyverzetellenőrzésről egyeztessenek. 

A válságért csakis az orosz elnök a felelős, mivel jó ideje próbálja megakadályozni Ukrajna demokratikus átalakulását és nyugati csatlakozását. Célja, hogy helyreállítsa az orosz uralmat a volt szovjet birodalomban. Ám mivel megsérti az érintett országok önrendelkezési jogát, össze kellene hívni a Biztonsági Tanácsot. 

Emellett a legsürgetőbb az volna, hogy az Egyesült Államok segítsen Európának felkészülni, miután nem kizárt, hogy a Kreml visszafogja az energiahordozók szállítását. Továbbá célzott szankciókat kell elrendelni és fokozni kell a védelmi fegyverek szállítását Kijevnek. Putyin persze provokációt fog kiáltani, de hírszerzési adatok azt támasztják alá, hogy Kelet-Ukrajnában az oroszok erőszakos ürügyet készítenek elő az invázió megindításához. Ilyen háttér mellett, ha kudarcot vall az elrettentés, Bidennek meg kell mutatnia, hogy igazi vezető – figyelmeztetett a The Washington Post előfizetők által olvasható szerkesztőségi cikkben.

 

Forrás: Hírklikk