A Városháza-ügy bohózatba illő

HírKlikk 2022. január 27. 18:30 2022. jan. 27. 18:30

Bizonyítékokat nélkülöző volt a fideszes kisebbségi álláspont a Városháza eladását vizsgáló bizottság jelentésének elfogadásakor – mondta Soproni Tamás, VI. kerületi momentumos polgármester, a bizottság alelnöke a Klikk FM Politikai Nagyító című műsorában. Valójában az volt a cél a Városháza-ügy kirobbantásával, hogy a korábban miniszterelnök-jelölt Karácsony Gergely polgármestert lejárassák és ennek voltak kiszolgálói a fideszes képviselők – tette hozzá.

Valószínűleg itt is csupán végrehajtói szerep jutott nekik – fogalmazott Soproni Tamás.

„Miután végighallgatták az összes hanganyagot, amelyek sokszor öt órások voltak, megnézték az 5,5 gigabájtnyi dokumentumot, amelyet kaptak a vagyonkezelőtől, nem gondolnám, hogy maguk a fideszes képviselők azon az állásponton vannak, hogy valaki el akarta adni a Városházát.”

Mint mondta, megpróbálták a dolgok legmélyebb rétegeit is feltárni, hogy lát-e bárki olyan bizonyítékot, olyan dokumentumot, bármit, ami alátámasztja a vádakat, de senki nem talált semmit, sőt, Láng Zsolt a Fidesz fővárosi frakcióvezetője azt nyilatkozta, hogy ők sem látják, hogy jutalékos rendszer működne a városházán.

„Bizonyítékot nem sikerült felhozni, sőt, a főpolgármester úr felajánlott egy jelentősebb nyomravezetői díjat is annak, aki be tudja ezt bizonyítani. Ezzel szemben az V. kerületben azt látjuk, hogy Schadl György a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar azóta letartóztatott elnöke vásárolt meglehetősen olcsón ingatlanokat. A közgyűlés ezért felállított egy, ezeket az ügyeket kivizsgáló bizottságot, amelybe a Fidesz nem delegált embereket, szerették volna elkenni ezeket az ügyeket.”

Soproni Tamás arra is felhívta a figyelmet, milyen jó lett volna, ha ilyen vizsgálóbizottságok működtek volna az elmúlt 12 évben például az országgyűlésben, vagy Tarlós István idejében, amikor az e-jegy rendszer elég vaskos botránynak bizonyult vagy éppen a patkányirtási tender szabálytalanságainál.

„Az országgyűlésben az ellenzék számos vizsgálóbizottságot kezdeményezett, de Orbán Viktor nem engedte, hogy bármelyik is létrejöjjön.”

Sajnos olyan felszólalók, mint Pokorni Zoltán, aki sokaknak a szimpátiáját élvezi, és általában bölcsen beszél a közgyűlés ülésein, ő maga is le akarta keverni ennek a vizsgálóbizottságnak a megalakítását – tette hozzá a momentumos politikus.

„Sok esetben tudnánk és kellene is együtt dolgozni, de abban bízom, hogy április 3. után az új kormány, a színes koalícióval, sokkal nagyobb mértékben tartja tiszteletben a demokráciának és az átláthatóságnak az alapelveit.”

„Most egy bohózatban vettünk részt.”

Soha nem volt még olyan helyzet, mint ami most áll fent – beszélt Soproni Tamás az ellenzéki együttműködésről.

„Felfogta az ellenzék minden pártja, hogy együtt kell megmérettetni magunkat, és az a választási rendszer, amely eddig a Fidesznek kedvezett, most lehet, hogy a vesztét okozza és átbillenhet a mérleg nyelve. Nem hiszek a közvélemény-kutatásoknak, akkor sem hittem, amikor polgármesternek indultam. Az akkor saját költségen, áprilisban készíttetett felmérés szerint 20 százalékos esélyem volt arra, hogy nyerjek. Karácsony Gergely akkor még hatalmas hátrányban volt a közvélemény-kutatások szerint Tarlós Istvánnal szemben, aztán mégiscsak borult a dolog.”

Soproni Tamás abszolút optimistának tartja magát, szerinte a tendenciákat kell nézni. 2018-ban nem volt, de most van a Fidesszel szemben egy alternatív tömb, ez könnyen arra vezethet, hogy kétharmada lesz az ellenzéknek – mondta a választási esélyekről.

„Az emberek értik azt, hogy változásra van szükség, értik, hogy az infláció mértéke sokkal nagyobb, mint amit a KSH mond. Most először néz szembe az Orbán-kormány egy valódi válsággal, nem hiába kezdték el az osztogatást. Ezzel lehet ideiglenes előnyre szert tenni, de áprilisig nem fog kitartani.”

Nem baj, ha a csendes többség még békében van, az fontos, hogy április 3-án mindenki elmenjen szavazni és behúzza a x-et a jó helyre, oda, amely egy jobb Magyarország képét mutatja – mondta a politikus a Klikk FM Politikai Nagyító című műsorában és hozzátette, „a fideszes választók felé is ki kell nyújtanunk a kezünket, nekünk gyógyítanunk kell a sebeket, és betömni az árkokat.”

Forrás: Hírklikk