A vártnál jobb eredménnyel zárta az első negyedévet az OTP-csoport

HírKlikk 2021. május 7. 07:04 2021. máj. 7. 07:04

Az OTP-csoport a vártnál jobb eredménnyel zárta az első negyedévet, 93,3 milliárd forint konszolidált adózás utáni eredményt könyvelt el, szemben az előző negyedév 71,4 milliárd forintos eredményével, és az egy évvel korábbi 4 milliárd forintos negyedéves veszteségével.

Az OTP Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken publikálta a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti jelentését, amelynek alapján a bankcsoport korrigált konszolidált adózott eredménye 117,2 milliárd forint volt, 49 százalékkal jobb az előző negyedévinél, és 268 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőttinél.

Az adózott eredmény nagyságát a jelentés szerint mindenekelőtt a teljes kockázati költségek jelentős csökkenése alakította.

Az elemzők a bank által készített konszenzus szerint 82,1 milliárd forintos konszolidált számviteli adózott eredményt, illetve 102,3 milliárd forintos konszolidált adózás utáni eredményt vártak korrekciós tételek nélkül.

A jelentés kiemeli: mivel a bankcsoport legtöbb országa Horvátország és Montenegró kivételével az eredeti várakozáshoz képest kisebb gazdasági visszaesést szenvedett el 2020-ban, az idei évet viszonylag kedvező pozícióból várják. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a tavaszi előrejelzésében Magyarország mellett Bulgária és Románia esetében is javított korábbi prognózisán – idézték fel.

A külföldi leánybankok eredmény-hozzájárulása a negyedéves korrigált profiton belül 47 százalékot tett ki, ami 16 százalékpontos javulás az egy évvel ezelőttihez képest. Az idei első negyedévben valamennyi külföldi leánybank nyereséges volt, a legnagyobb javulás éves alapon abszolút értékben a bolgár és orosz leánybankok eredményében jelentkezett.

Az OTP-csoport összes bevétele 301,1 milliárd forintot tett ki az első negyedévben, ami két százalékos csökkenés az előző negyedévhez, illetve hat százalékos bővülés az egy évvel korábbihoz képest. A nettó kamatbevétel meghaladta a 203 milliárd forintot, ami három százalékkal több az előző negyedévinél, és egy százalékkal az egy évvel korábbinál. A nettó díjak és jutalékok csaknem 72 milliárd forintot tettek ki, ez 13 százalékkal kevesebb az előző negyedévinél, de négy százalékkal meghaladja az egy évvel korábbit.

A működési kiadások nyolc százalékkal mérséklődtek az előző negyedévhez képest, továbbá két százalékkal csökkentek egy év alatt. Mindennek hatásaként a működési eredmény csaknem 147 milliárd forint lett, öt százalékkal nagyobb az előző negyedévinél, és 16 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.

A bank mérlegfőösszege 24 307 milliárd forintra emelkedett, negyedéves szinten négy, éves szinten 11 százalékkal bővült.

Az ügyfélhitelek nettó értéke 13 751 milliárd forintot tett ki, az ügyfélbetétek pedig 18 383 milliárd forinton álltak – mindkét esetben árfolyam-szűrten – a negyedév végén. A csoport nettó hitel/betét mutatója 75 százalékra mérséklődött.

Az egyedi teljesítmények vonatkozásában kiemelendő a magyar fogyasztási és kkv-hitelek hét, illetve 14 százalékos bővülése negyedéves alapon.

A teljes kockázati költségek volumene negyedéves alapon 84 százalékkal 8,5 milliárd forintra esett vissza, ezzel a negyedéves hitelkockázati költségráta 0,3 százalékra csökkent.

A jelentés szerint 2021. március 31-én a bankcsoport bruttó likviditási tartaléka 8,9 milliárd eurót tett ki, negyedéves alapon nem változott.

Forrás: MTI