A védelem bizonyít a Fenyő-tárgyaláson

HírKlikk 2022. november 29. 15:50 2022. nov. 29. 15:50

A Fővárosi Bíróságon újabb tanúk meghallgatásával folytatódott az 1998. február 11-én meggyilkolt Fenyő János ügyében zajló per. Dr. Póta Péter bíró azonban ezúttal csak olyan tanút hallgatott meg, akinek vallomása Portik Tamást nem érinti, miután neki új ügyvédje lesz, mert dr. Takács Gergely pár napja bejelentette, hogy megszűnt a megbízása. 

Így kedden a Fővárosi Bíróságon mindenekelőtt csak azt lehetett tisztázni, hogy a nyomozás során fontosnak vélt tanú, Agárdi Gábor szavahihető-e vagy sem.

Tasnádi Péter egykori munkatársa a korábbi tárgyalásokon rendre azt vallotta: bárki bármit mond, ő 2005 januárjában nem járt Gyárfásnál a Nap TV székházában. Tagadta, hogy közölte volna vele, hogy most engedték el a fogdából, mert egykori munkáltatójáról, Tasnádi Péterről mindent elmondott, amit elkövetett, csak a Gyárfással fennálló kapcsolatáról nem beszélt. Agárdi (aki Gyárfásnak Fenyvesi Sándorként mutatkozott be) a Nap TV elnökének tudomására hozta: nyitott arra, hogy erről a továbbiakban is hallgasson. Gyárfás erre azt mondta: ez nem lenne helyes, menjen csak vissza oda, ahonnan elengedték és tegyen eleget állampolgári kötelezettségének.

Mindeközben Gyárfás az udvarra néző ablakából észrevette, hogy éppen megérkezett a Nap TV székházába a televízió egykori ügyvédje, dr. Papp Gábor. Javasolta Agárdinak (Fenyvesinek), hogy vele is beszéljen. Az addig beszédes vendég azonban nem élt a lehetőséggel, hanem villámgyorsan távozott.

A keddi tárgyaláson dr. Papp megerősítette Gyárfás szavait, de ez sem volt elég. 

Agárdi a keddi tárgyaláson nem jelent meg, mert miután értesült Portik Tamás ügyvédcseréjéről, már más programot szervezett... Így Agárdinak csak idézni lehetett, amit a szeptemberi kihallgatásán elmondott:

2022. szeptember 20., tárgyalási jegyzőkönyv, Agárdi Gábor kihallgatása:

     29. oldal: dr. Zamecsnik Péter védő: Tasnádi Péterrel való kapcsolata megromlását követően vagy az előzetesből való kikerülését követően járt-e az Angol utcában?
     Agárdi Gábor tanú: Nem.

2022. szeptember 20., tárgyalási jegyzőkönyv, Agárdi Gábor kihallgatása:

     30. oldal: Gyárfás Tamás I. r. vádlott: Az őrnaplóban rögzítésre került 2005. januárjában, szintén Fenyvesi Sándor néven bejelentkezett hozzám. Nem emlékszik?
     Agárdi Gábor tanú: Nem…  Nem volt ilyen.

Gyárfás ekkor benyújtotta a bíróságnak az ügy kivizsgálója, Krajnyák Péter rendőr őrnagy 2005. augusztus 25-i keltezésű, 4-126/2005. bü. határozatát. A dokumentum rögzítette: „A nyomozás adatai szerint... A Nap TV szerkesztőségében 2005. január végén Fenyvesi ismét megkereste Gyárfás Tamást és tudomására hozta, hogy Tasnádi Péterrel összeveszett, a rendőrségen eljárás indult vele szemben, és mindent elmondott Tasnádiról, amit tudott, kivéve a Gyárfás Tamással fennálló kapcsolatáról nem beszélt. Fenyvesi pénzt akart Gyárfás Tamástól, azt mondta, hogy ha kap, akkor változatlanul nem mond semmit.”

Figyelmet érdemel, hogy a Fővárosi Főügyészség kiemelt és gazdasági ügyek osztálya is megkapta a védelem által benyújtott rendőrségi határozatot. A Büntető Törvénykönyv szerint a vád kötelezettsége, hogy bizonyítékokat szolgáltasson. Messze nem ez volt az első eset, amikor a védelem nyújtott be a bíróságnak olyan dokumentumokat, amelyek bizonyító erejűek, csakhogy nem a vádban foglaltakat, hanem annak ellenkezőjét igazolták.

A tárgyaláson Gyárfás azt is elmondta, hogy a felkutatta és benyújtotta a sajtóban megjelent egykori cikkeket. Közülük kettőt idézet:

Magyar Nemzet, 2005. március 9., 17. oldal, cím: „Tasnádit megint gyanúsítják”:

     „... Tasnádit testőre, A. Gábor… Mivel a testőr terhelő vallomást tett egykori főnökére, enyhébb büntetést kaphat, de lehet, hogy megszüntették ellene az eljárást.”

A Népszabadság, 2005. május 3., 19. oldal, cím: „Tasnádi-ügy: újabb két gyanúsított előzetesben” című cikkében lényegében ugyanezt írja:

     „...A. Gábor, akivel... megállapodott a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), hogy büntetlenségéért cserébe egy bűncselekmény felderítésében együttműködik a nyomozó hatósággal.”

Eszerint Agárdi Gábor (Fenyvesi Sándor) a hatósággal vádalkut köthetett, hogy lépre csalja Gyárfást.

Dr. Papp Gábort a bíróság a Portik Tamás és Gyárfás Tamás között 1994. augusztus 11-én létrejött ingatlancseréről is kérdezte, hiszen Gyárfás képviseletében ügyvédként egykor dr. Papp Gábor járt el.

A sztárügyvéd közölte: Gyárfás jó üzletet látott a cserében. Mindezt csak alátámasztja, a Fenyő-ügy felgöngyölítéséért felelős nyomozó, Zsótér Ferenc alezredesnek 2006. január 20-án írt jelentése, amit Kovács Lajos ezredes láttamozott:

     1. oldal: „(Portik) …Közölte, hogy élettársa számára a csere nagyon előnytelen volt. A Gyárfásnak adott ingatlan megítélése szerint mintegy 5-700 millió forintot ér, míg a cserébe adott ingatlan mindösszesen kb. 200 milliót.”

A bíróság felvetette, hogy Gyárfás 2005-ben, amikor önként tett tanúvallomást Agárdi Gábor (Fenyvesi Sándor) Nap TV-ben tett látogatásairól, akkor miért nem beszélt Portik Tamás többszöri megkereséséről. Gyárfás többször is hangsúlyozta, mindenkor kerülni kívánta, hogy a különböző büntetőügyekben szerepet játszó személyekkel ütközzön, konfrontálódjon. Tartott tőlük, a családját is féltette. Sőt, a mondhatni „második családját”, a Nap TV-t is, hiszen, ha a neve a Fenyő-ügyben, bármely vonatkozásban felmerül, nyilvánosságot kap, az igencsak rossz hatással lett volna a Nap TV-re. A vád képviselője szerint, ennek ellenére Gyárfásnak beszélnie kellett volna Portik Tamásról. Gyárfás fenntartotta az álláspontját, hangsúlyozta, ma sem tenne ilyet. Számos ösztönzés ellenére sem tett két hónapig feljelentést arról, hogy 2017. szeptember 17-én egy öt oldalas irománnyal megkeresték, mert ki tudja, hogy annak milyen következményei lettek volna.

A tárgyalás februárban folytatódik.