A végrehajtások leállítását és további gazdaságvédelmi intézkedéseket követel az MSZP

HírKlikk 2020. március 21. 12:46 2020. márc. 21. 12:46

Siker az országnak, hogy a kormány elfogadta az MSZP több javaslatát is, de további öt gazdasági lépésre van szükség – ezeket ismertette dr. Szakács László, az MSZP elnökhelyettese március 21-én, szombat délelőtti online sajtótájékoztatóján, Budapesten.

„Látjuk, hogy a kormány nagyon sok javaslatunkat elfogadta, és további lépésekre teszünk javaslatot, ezeket öt pontban fogalmaztuk meg” – ismertette Szakács.

„Javasoltuk a hiteltörlesztések felfüggesztését, viszont továbbra is kérjük, hogy állítsák le a végrehajtásokat is. A követeléskezelőknek most is fizetni kell, a lakosság így egyre rosszabb helyzetbe kerül, ezért javasoljuk, hogy ezeket függesszék fel” – indította a felsorolást. 

Elmondta, azonnal meg kell védeni a forintot, hiszen az infláció árdrágulást okoz, valamint a munkanélküli ellátást is kilenc hónapra és legalább 100.000 forintra kellene kiterjesztenie a kormánynak a veszélyhelyzeti jogrend fennállásának idejére – a szocialista álláspont szerint. Ennek értelmében, létre kell hozni a bérgarancia alapot is, ahogy más országokban, többek közt Olaszországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban tették. Követelte továbbá a magyar kis- és középvállalatok számára egy gazdaságélénkítő program bevezetését a szakszervezetek bevonásával, amelyek indítványozták a versenyszféra bizottság összehívását is.

Szakács László kérte, a kormány dolgozza ki azokat a javaslatokat, amelyek a családok anyagi és lakhatási biztonsága érdekében a legfontosabbak. „Látjuk, hogy bár a kormány több javaslatra nyitott, de sok mindent még nem tart időszerűnek. Mi azt gondoljuk, hogy az embereknek biztonságra van szükségük. A kormány hozza nyilvánosságra javaslataink bevezetésének ütemezését, hiszen ezekben a pontokban minden egyes késlekedéssel eltöltött nap a biztonságot csökkenti. Követlejük a kormánytól, hogy ezt az ütemtervet tegye le, legyen ez nyilvános, mindenki számára kiszámítható, mert azt gondoljuk, hogy ezek a lépések elkerülhetetlenek”.

Végezetül hozzátette, „Vigyázzunk egymásra, hiszen csak azokkal lehet újrakezdeni, akik talpon maradtak. Ezért meg kell tenni minden olyan lépést előre, ami szolgálja ezt a kiszámíthatóságot és szolgálja a gazdaság újraindításának kérdését”. 

 

Forrás: Hírklikk