A vendéglátósoknak fáj Kósa Lajos törvénye
A nagy sörgyárak rossz szó nélkül elfogadták az új szabályozást, ami a fogyasztók számára is pozitív lehet. A vendéglátósok viszont nem értik, miért határozhatja meg a kormány, hogy mit áruljanak – írja a 24.hu.
A hírportál által megkérdezett étterem- és bártulajdonosok a szabadpiac elveivel ellentétesnek tartják, hogy a kormány határozza meg nekik, hogy mit árulhatnak. A legtöbben úgy látják, hogy a támogatással kombinált szerződések tiltása éppen a kisebb tőkével rendelkező cégeket hozza nehéz helyzetbe.
„Amikor megnyitottuk az éttermünket, a Dreherrel kötöttünk hozzájárulási szerződést. Ez az indulásunk 40 százalékát fedezte. Enélkül biztos nem tudtunk volna egy ilyen helyet csinálni” – mondja Tamás, egy budai étterem üzletvezető-tulajdonosa.
Az ilyen megállapodások lényege, hogy a nagy sörgyárak pénzt adnak az éttermeknek és kocsmáknak, amelyek ezért cserébe, vállalják, hogy havonta bizonyos mennyiségű terméket eladnak a gyártótól. Ezek a szerződések általában öt évesek. A cégek az eladott sör után, hektoliterenként 10-15 ezer forintot kapnak vissza. Ezt gyakran előre utalják a gyártók, hogy az adott vállalkozás képes legyen rendelni.
Abban minden, a hírportál által megkérdezett érintett vendéglátós egyetértett, hogy a kizárólagossági szerződések segítettek az éttermeknek, kocsmáknak, amelyek a pénzen kívül, különböző márkázott eszközöket – például napernyőket, tálcákat, poharakat, hűtőket – is kapnak a gyártóktól.
Tamás szerint, a kisüzemi sör jópofa dolog, de ingadozó a minősége és drága. Ráadásul a beszerzése is bizonytalan, mert előfordul, hogy nincs elegendő mennyiség készleten. A vendégek pedig nem tudnak annyit fogyasztani az ilyen sörökből.
Tamáshoz hasonlóan, a szintén budapesti kocsma -és kávézótulajdonos, Attila is úgy látja, hogy a szabályozás nem a multikat, hanem a vendéglátósokat hozza nehéz helyzetbe.
„A Dreher ettől nem fog kevesebb sört eladni, én is változatlanul ugyanannyit veszek majd tőlük, mint eddig. Azért árulom, mert ez jó sör, a vendégeink szeretik, és meg tudják fizetni. Csak többé már nem kapom meg tőlük azokat az eszközöket, amiket eddig, nem kapok hozzájárulást. Nem a multikat szívatják ezzel, hanem minket” – magyarázta Attilla, aki hozzátette, hogy csak néhány darabot adnak el naponta a kézműves sörökből, tehát nincs rájuk akkora igény, hogy megérje sörcsapra rakni.