A veszélyhelyzetre hivatkozva, hozza kiszolgáltatott helyzetbe a munkavállalókat a kormány

HírKlikk 2020. április 29. 17:50 2020. ápr. 29. 17:50

Az MSZP támogatja a Magyar Szakszervezeti Szövetséget a munkavállalók védelme érdekében folytatott Alkotmánybíróság előtti küzdelmében – írta szerdai közleményében Tóth Bertalan, a párt elnök-frakcióvezetője.

A szocialisták támogatásukról és segítségükről biztosították a Magyar Szakszervezeti Szövetséget annak érdekében, hogy a munkavállalók a veszélyhelyzetben se legyenek teljes mértékben kiszolgáltatva a munkaadóknak.

A kormány a veszélyhelyzetre hivatkozva, olyan helyzetet teremtett, amelyben a munkavállalókat a teljes kiszolgáltatottság állapotába taszították. Se az emberi méltóságuk, se az egészséghez, se a pihenéshez való joguk nincs biztosítva. A kormány ezzel a modern kori rabszolgaság egy formáját akarja Magyarországon megvalósítani – írta a pártelnök, hozzátéve, hogy a Munka törvénykönyvétől való eltérés lehetőségéből adódik, hogy a munkavállalókat olyan megalázó módon dolgoztassák, mintha nem is emberek volnának, továbbá az is, hogy mondvacsinált okokból, kevesebb bért kapjanak (például, hogy kevesebbet fizessen valakinek azért, mert nő, vagy azért, mert gyermeket nevel).

A politikus kijelentette, hogy az „egyenlő munkaért egyenlő bért”-elv lebontását elfogadhatatlannak tartják. Lehetőség adódik arra is, hogy a munkavállalókat ne engedjék el egyáltalán szabadságra, hanem addig dolgoztassák őket, ameddig az az egészségük rovására nem megy.

Ez a három körülmény együttesen pedig elfogadhatatlan munkakörülményeket teremt a munkavállalóknak, ahogyan azt a szakszervezetek egyértelműen jelezték számunkra – írta a közleményben Tóth, és bejelentette, hogy az MSZP országgyűlési frakciója előkészíti annak az alkotmánybírósági beadványnak a tervezetét, amely a munkavállalók védelmét szolgáló, közös ellenzéki kezdeményezés alapja lehet, és támogatja annak Alkotmánybírósághoz történő benyújtását.