A világ legszegényebb országaiban rettenetesen felgyorsulhat a járvány

HírKlikk 2021. június 21. 12:02 2021. jún. 21. 12:02

A szegény országok többsége eddig megúszta. De most az új vírusvariánsok, a meredeken emelkedő esetszámok, a maszkviselés népszerűtlensége és a déli féltekén beköszöntő tél nagyot változtatott a helyzeten. Közben akadoznak a vakcinaszállítmányok.

A világ legszegényebb országaiban egyre általánosabb a rettegés, ahogy a koronavírusos esetek felgyorsulnak, és a korábbinál fertőzőbb változatok terjednek el az oltóanyag hiányában.

Afrika különösen sebezhető. 1,3 milliárd lakosa a világ népességének 18 százalékát teszi ki, de a kontinens a világon beadott összes vakcinadózisnak csak két százalékát kapta. Néhány afrikai országban még egyetlen oltást sem tudtak beadni.

Egészségügyi szakértők és a világ vezetői többször is figyelmeztettek arra, hogy a gazdag nemzetek hiába immunizálják az egész népességüket, a pandémiát nem lehet legyőzni, ha hagyják terjedni a vírust a vakcinahiányban szenvedő országokban.

A 15 milliós Zimbabwe, ahol megint lezárásokat rendeltek el a halálesetek és a fertőzöttek számának rohamos növekedése miatt, alig több mint egymillió vakcinát használt fel a rendelkezésére álló 1,7 millió adagból. Hosszú sorok kígyóznak az oltóközpontokban – nem úgy, mint hónapokkal ezelőtt, amikor a hatóságok könyörögtek az embereknek, hogy oltassák be magukat.

A járvány kezdetén sok mélyen elszegényedett, gyenge egészségügyi rendszerrel rendelkező ország elkerülte a legrosszabbat. Ez most változik –  írja a Szabad Európa.

Afrikában több mint ötmillió igazolt Covid19-esetet regisztráltak, közülük 135 ezren haltak meg. Ez a világ összes esetének csak töredéke, de sokan attól tartanak, hogy a válság sokkal súlyosabbá válhat.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az afrikai országok csaknem kilencven százaléka nem tud eleget tenni annak a globális célnak, hogy szeptemberig beoltassák népességük tíz százalékát.

Afganisztánban, ahol a fertőzéshullám a háború által megtépázott egészségügyi rendszer túlterhelésével fenyeget, hétszázezer adag, Kína által felajánlott vakcina érkezett a hét végén, és néhány órán belül „az emberek egymással harcoltak, hogy a sor elejére kerüljenek”.

Haiti még az első oltásszállítmányra vár. Egy jelentős COVAX-szállítmány késik a mellékhatásokat és az infrastruktúrahiányt érintő kormányzati aggályok miatt. Az utóbbiak arra vonatkoznak, hogy képesek-e megfelelőképpen hűtve tartani az adagokat.