A ZDF német televízió döbbenetes filmje az Orbán-rendszerről

HírKlikk 2019. április 21. 17:13 2019. ápr. 21. 17:13

Pár napja a ZDF német közszolgálati televízió vizsgálta, hova tűnnek el az uniós pénzek egyes kelet-európai országokban. Ellátogattak Romániába, Csehországba és Magyarországra.

A műsor készítői szerint mindhárom országban közös, hogy milliárdokat kapnak Brüsszelből, amit a hatalmon lévők a saját céljaikra használnak fel, miközben gyakran megsértik az európai alapértékeket.

"Orbán a pénzből csinál politikát” - jegyezte meg a Magyarországról szóló részben a műsorvezető. Elmondták, hogy Orbán nem vállalkozó, ehelyett az uniós pénzekhez kapcsolódó üzleteket a bizalmasainak engedi át, és hogy mindenki értse, kiről van szó, meg is jelenik a képernyőn a miniszterelnök és Mészáros Lőrinc közös képe.

Bemutatták Felcsútot az Orbán háza mellett épült stadionnal, az uniós pénzből finanszírozott kisvasúttal és mesterséges tóval együtt. Azonban Mészáros Lőrinc házánál hiába csöngettek, egy zabos férfi elzavarta a stábot.

A Parlamentben Hadházy Ákos arról beszélt a ZDF riporterének, hogy csak azok jutnak uniós forrásokhoz, akik hűségesek a Fideszhez. Majd az uniós pénzeket Putyin olajbevételeihez hasonlította, amit azért lopnak el, hogy a politikai rendszert eltartsák. 

Később a riportban megjegyezték, hogy Magyarországon a legnagyobb az egy főre jutó uniós támogatás mértéke, ugyanakkor itt a leggyakoribbak a szabálysértések is, eddig majdnem 1 milliárd eurónál találtak valamilyen szabálytalanságot. Példának pedig a hódmezővásárhelyi közvilágítást hozták fel, amire Orbán későbbi veje, Tiborcz István kapott megbízást. De az OLAF hiába küldte el a család miatt a bizonyítékokat a magyar kormánynak, semmi sem történt.

Bemutatták azt is, hogy az uniós pénzekből meggazdagodott Mészáros Lőrinc hogyan alakította át a magyar médiát, amikor kormánykritikus lapokat vásárolt fel, hogy kormánybaráttá tegye azokat. A Mediaworks székháza előtt megpróbálták megszólaltatni a médiabirodalmat irányító Liszkay Gábort is, de ő nem állt szóba a német stábbal.

A részletek a videóban:

Forrás: Hírklikk