„Add tovább!” – pártok fölötti adománygyűjtést indít az MSZP

HírKlikk 2020. május 29. 14:06 2020. máj. 29. 14:06

„Add tovább, segíts másoknak!” a mottója az MSZP által kezdeményezett, pártok fölötti adománygyűjtő akciónak, amely arra szólít mindenkit: a járvány kezdetén betárazott, a családnak mára fölöslegessé vált tartós élelmiszereket és higiéniai termékeket juttassák el a rászorulóknak.

„Jobb adni, mint kapni, és csak úgy lehet átélni, hogy ez micsoda öröm, ha az ember ténylegesen ad. És ha először a feleslegéből ad, az is bőven elég” – mondta Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke a kezdeményezést bejelentő sajtótájékoztatón, amelyet Tüttő Kata MSZP-s főpolgármester-helyettessel, Örsi Gergely II. kerületi és Horváth Csaba XIV. kerületi MSZP-s polgármesterrel közösen tartottak.

Horváth Csaba hangsúyozta: bár az akciót az MSZP önkormányzati képviselői kezdeményezik, az a pártok fölött, az emberek érdekében történik. Kért mindenkit: függetlenül attól, hogy milyen közösséghez tartozik, vegyen részt ebben az akcióban és tegye lehetővé olyan polgároknak is a túlélést, akik egyedül erre nagyon nehezen lennének képesek.

„Most igazán szükség van az összefogásra, és ennek az összefogásnak az alapjait mi, egyének tudjuk megteremteni. Kérem, legyenek partnerek” – mondta.

Őrsi Gergely azt mondta: ez ugyan budapesti kezdeményezés, de az adománynak akkor van a legnagyobb értéke, ha oda kerül, ahol arra a legnagyobb szükség van. Ezért felkérte a karitatív szervezeteket és a szociális ágazatban dolgozókat: vegyenek részt aktívan az adományok szétosztásában.

Horváth Csaba hozzátette: az Oltalom Karitatív Egyesület közreműködik az akcióban, a Baptista Szeretetszolgálat együttműködést ajánlott, de megkereste a Máltai Szeretetszolgálatot és a Vöröskeresztet is.

Azt mondta: elsőként a II., a XIII., a XIV. és a XIX. kerület szocialista önkormányzatai és a főváros csatlakoztak az akcióhoz és gyűjtenek adományokat. De kérnek mindenkit, aki részt venne az adakozási mozgalomban vagy gyűjtőpontként ajánlaná „mondjuk a saját fodrászüzletét”, tegye meg.

Őrsi Gergely azt kérte: aki adakozna, a hozzá legközelebb álló karitatív szervezetnél, rászoruló családnál vagy „az éppen az általunk az elmúlt években elhelyezett tartósélelmiszer-gyűjtő pontok egyikén” adja le adományát, ne kerüljön semmi a kukába.

Tüttő Kata azt mondta: a kezdeményezés annak, a járvány alatt alakult számtalan kisközösségnek, társasházon belüli, lakóközösségi vagy kerületeken átnyúló önkéntes segítő csoportnak akar segítséget nyújtani az adományok eljuttatásához, amelyek szívesen folytatnák eddigi tevékenységüket.

„Reménykedünk, hogy ez a szolidaritás erősödni fog a következő hónapokban is” – tette hozzá.

Iványi Gábor szerint, az akció arra is tanít, hogy az emberek a példa után mennek, a rossz és a jó példa után is.

„Ha a vezetők, az ország, a kerület vezetői önző módon, csak önmagukra gondolva harácsolnak, vagy megtagadják az együttérzést a polgároktól, akkor a polgár is úgy érzi, hogy fölösleges odaállni mások mellé, akik bajokkal küzdenek. Ha viszont szolidaritást tapasztal, nagyvonalúságot, ötletet, hogy miként lehet segíteni másokon, akkor bátorságot vesznek az egyszerű polgárok is, és úgy érzik, hogy azt a szép kezdeményezést követni lehet” – mondta, „hálás szívvel köszönve”, hogy az akció elindítói gondoltak a szegényekre, lelkipásztorként pedig Isten áldását kérve a kezdeményezésre.