Áder a bajszos Greta Thunberg

Lendvai Ildikó 2020. január 2. 09:26 2020. jan. 2. 09:26

Igaz, pezsgőspohár volt a kezemben, és különben is ilyenkor kényszeresen a jeltolmácsot bámulom, de azért figyeltem a köztársasági elnök újévi köszöntőjére. És csak ámultam. Mintha egy bajszos Greta Thunberg beszélt volna.

Áder végig a környezetvédelemre agitált minket. „Nincs teljes és egészséges emberi élet a természet teljessége és egészsége nélkül. Meg tudjuk-e őrizni?" Igaz, annyi pedagógiai engedményt azért tett a magát keresztény-konzervatívnak nevező kormánynak, hogy a „környezet" helyett a „teremtett világ" terminust használta, de ha így jobban felfogják, hát legyen! A végén azt javasolta, ebben az ügyben legyen „nemzeti közmegegyezés".

Részemről benne vagyok, csak kicsit aggaszt: mi van, ha a petárdazajtól nem hallották meg azok a barátai, (plusz az összes kormányhű lap), akik eddig kizárólag „klímahisztit" emlegettek, Greta Thunberget megzakkant kamaszként, testileg-lelkileg beteg bábként jellemezték?

Ráadásul a Fidesz-frakció és a kormány távollétével meghiúsították az országgyűlés két, e témában összehívott ülését azzal, hogy ez csak „hangulatkeltés", „kampányülés" volna.

Ellenséget csináltak a zöld mozgalmakból, számtalanszor kifejtették, hogy csak cselesen,  „egy zöld ideológia mentén akarják a világot átalakítani", vagyis az egész tiszta kommunizmus, baloldali ármány, arra jó, hogy a migránsveszélyről elterelje a figyelmet.

Vagy talán rájuk célzott az elnök, amikor azt mondta: „nem a természetet, hanem saját természetünket kell legyőzni"? És egészen pontosan kire gondolt? Nem lesz ebből később baja?

Igaz, bármikor ráfoghatja a szilveszteri hangulatra. Annyi mindent megfogad, meg összebeszél ilyenkor az ember...