Áder bejelentette, bezárják a Mátrai Erőművet

HírKlikk 2020. október 5. 15:55 2020. okt. 5. 15:55

Áder János tartotta a nyitóelőadását a főleg iskoláknak szóló Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahétnek, amelyen bejelentette: bezárják a Mátrai Erőművet.

Az Index vette észre, hogy a nyitóelőadást Áder János tartja és bár az ismeretterjesztő jellegű beszéd nagyrészt a klímaválság veszélyeire hívta fel a figyelmet, az M1-en is közvetített videó végén a köztársasági elnök arról beszélt, Magyarország mit fog tenni a szén-dioxid kibocsátás csökkentésének érdekében.

Áder ezen a ponton jelentette be, hogy bezárják a Mátrai Erőművet.

„Bezárjuk az utolsó nagy szénerőművet, a Mátrai Erőművet, többszörösére növeljük a naperőművi kapacitást, az atom- és napenergia segítségével már tíz év múlva elérjük, hogy a Magyarországon megtermelt áram 90 százaléka szén-dioxid mentes legyen, elkezdődik a tömegközlekedésben használt buszok elektromosra cserélése, elindul egy több száz hektár erdőtelepítési program” – sorolta fel az ígéreteket a köztársasági elnök.

A bejelentés elhelyezése egy iskolásokat és pedagógusokat megszólító beszéd végén, a klímaváltozással keretezve, már csak azért is érdekes, mert a Mátrai Erőmű visszavásárlása Mészáros Lőrinctől az államnak rengeteg közpénzbe került, ráadásul nem is tűnt jó üzletnek, miután az erőmű 2017-ben és 2018-ban több mint 10 milliárdos veszteséget hozott a szén-dioxid kvóta drasztikus drágulása miatt.

A Mérce emlékeztet arra, hogy az erőmű megvásárlása 75,14 milliárd forintba került és tavasszal még azt tervezte a kormány, hogy klímavédelmi szempontoknak megfelelően tervezik majd átalakítani. Emellett Orbán Viktor azzal indokolta az erőmű megvásárlását, hogy meg kell menteni az erőműben dolgozók és családjuk megélhetését, ennél azonban valószínűbb, hogy Mészáros Lőrincet igyekeztek megmenteni egy veszteséges üzlettől.

Az erőműhöz 2 100 munkahely közvetlenül, 10 000 pedig közvetve kötődik a térségben, az érintett családtagok létszáma 27 000 körüli lehet, nekik ígérte meg tavasszal Orbán, hogy megmenti az erőművet.

Forrás: Mérce