Áder János beszédes hallgatásai

Föld S. Péter 2019. október 19. 09:31 2019. okt. 19. 09:31

Már megint muszáj Áder Jánosról írni. Nem lehet róla nem írni, mert mostani hallgatása még a korábbiaknál is kínosabb és felháborítóbb. Hogy úgy tesz, mintha semmi köze nem volna ahhoz az országhoz, amelynek velünk együtt ő is polgára és amelynek - velünk ellentétben -, államfője. Nem szólal meg fontos, sokakat érdeklő ügyekben, nem halljuk a véleményét semmiről. Persze, az okokat sejtjük, nem akar szembe menni Orbán Viktor akaratával. De ez legföljebb magyarázat lehet, mentség semmiképp, Áder Jánost nem azért fizetik a magyar adózók, hogy Bólogató Jánosként legyen elsőszámú közjogi méltósága Magyarországnak

Áder számos hallgatása közül a Borkai-ügy a legújabb. Nem a szex-videó szintjére kellene leereszkednie az államfőnek, nem Borkai lyukas zoknijáról kellene véleményét megosztania a magyar polgárokkal, hanem az azt körülvevő közegről. Vagyis, a naponta újabb és adalékokkal szolgáló korrupcióról kellene valamit mondania. Mert odáig rendben van, hogy Áder János a globális világproblémákra fókuszál, ami önmagában nagyon tiszteletre méltó tevékenység. Minden normális, gondolkodó embert aggaszt, hogy mi lesz a Földdel, a vizekkel a levegővel, de mindemellett van egy ország, amelyet emelkedettebb pillanatainkban hazánknak is nevezünk, ennek állapotáról is kellene néha mondani valamit.

Most legújabban az derült ki, hogy az az ügyvéd, aki Borkai Zsolt győri polgármesterrel rosszlányok társaságában tüsténkedett a horvátországi luxusjachton, ugyanabban a balatonfüredi ingatlanban birtokol lakást, ahol Polt Péter legfőbb ügyész. Ugyanebben az ingatlanban számos győri notabilitásnak is van tulajdona, és ezek az urak a helyiek elmondása szerint többnyire együtt érkeznek a balatoni kikapcsolódásra, nagy és drága autókon.

És Győr csak egy város, gyanítható, hogyha - remélhetően - nem is mindenütt, de sok helyen hasonlóan mennek a dolgok. Nem konkrétumokat várunk Áder Jánostól, még csak azt sem, hogy elítélje a néhány napja még fideszes, ám azóta visszamenőleg is függetlenné kinevezett Borkai Zsoltot. Azt várnánk, hogy szóljon végre valamit a Magyarországot behálózó korrupciótól, arról a polipról, amely megbénítja az országot, s amely lassítja, vagy esetenként lehetetlenné is teszi fejlődését, gyarapodását.

Ha volna hozzá kedvünk, vaskos kötetet állíthatnánk össze Áder János beszédes hallgatásaiból.