Áder János: használt ruhát vegyenek!

Föld S. Péter 2021. július 13. 08:02 2021. júl. 13. 08:02

Az olvasó talán már unja is, annyiszor bíráltuk az államfőt, amiért véleményünk szerint nem azt teszi, ami a dolga volna. Őrködni például a nemzet egységén, megszólalni, ha azt látja, hogy nagy a korrupció, terjed a gyűlölködés, röviden, a társadalmi folyamatok nemkívánt irányt vesznek.

Több ilyen alkalom kínálkozott volna az utóbbi időben, ám Áder egyszer sem élt a megszólalás lehetőségével, s ezzel, akárcsak dicstelen elődje, a plágiumbotrányba belebukott Schmitt Pál, a Fidesz rombolását bátorította. Elmondtuk azt is, hogy az államfő a valós problémák felvállalása elől a környezetvédelem témaköréhez menekült, ami persze az emberiség jövője szempontjából valóban fontos, ám – stílszerűen – azt kell mondanunk, hogy e menekülés közben nem látta a fától az erdőt. Miközben a nagy globális témák foglalkoztatták, a hazai környezeti pusztításokat – például a Városliget üzleti alapú tönkretételét – egyetlen alkalommal sem említette.

Ezúttal, a Kék bolygó podcast legújabb epizódjában egy valóban fontos dologról beszélt Áder János. Arról, hogy észszerűen kell gazdálkodni a természeti erőforrásokkal, elsősorban a vízzel, amelynek egyik legnagyobb ellensége a ruházati ipar, mert ez az ágazat szennyezi leginkább a környezetet és fogyasztja az egyre nagyobb kinccsé váló vizet. Áder ezért azt javasolja az embereknek, hogy olyan ruhákat vásároljanak, amelyeket sokáig tudnak hordani, de még jobb, ha új helyett használt ruhákat vesznek, olyanokat, amelyek másokat egyszer már szolgáltak.

A Kék bolygó podcast riportere Mengyán Eszter – civilben szín- és stílustanácsadó – személyes példával kívánta kézzelfoghatóvá tenni, amiről az államfő beszélt. Elmondta, hogy 13 hónapja nem vásárolt semmilyen ruházatot, ez a vállalása, és másokat is erre biztatott. Magas labda, de a magas labdákat sem szabad veszni hagyni, ezért el kell mondjuk: Mengyán Eszter és Áder János talán nem tudják, de ebben az országban nagyon sokan vannak olyanok, akik nem 13, hanem ennél sokkal több hónapja nem vásároltak új ruhát. Vannak, akik még régit (használtat) sem vettek maguknak, mert másra gyűjtögették a pénzt. Villany- és gázszámla befizetésére például, parizerre, krumplira, kenyérre és hasonló földi jókra. Persze, az ilyen emberek magukra vessenek, hiszen Lázár János óta tudjuk, hogy akinek semmije sincs, az annyit is ér. És amikor évekkel ezelőtt kiderült, hogy az akkor a még mostaninál is ifjabb Szijjártó Péter 167 millió forintért vásárolt magának egy takaros kis házikót Dunakeszin, akkor azt mondták, hogy a szülei segítségével tudta megvenni. Őkegy élet munkájával segítették a fiúkat álmai beteljesítéséhez.

Erről (is) kellett volna beszélnie Áder Jánosnak és a 13 hónapja új ruha nélkül maradt Mengyán Eszternek. Hogy tessék jó családba születni, tehetős szülők gyermekeként meglátni a napvilágot, és az sem baj, ha legalább az egyik felmenőnk miniszter, de minimum államtitkár, vagy legalább a kormánypárti frakció  oszlopos tagja.

Amúgy meg, igaza van Áder Jánosnak, hogy a ruházati ipar tényleg szennyezi a környezetet és elhasználja a drága vizet. Jó, hogy felhívta erre az emberek figyelmét, akik ezután még a mostaninál is jobban meggondolják, hogy új ruhát vegyenek a gyereknek, vagy – ugyanazért a pénzért – egy fél kiló cseresznyét. És ha már a környezet védelméről ilyen szépen tudott beszélni, akkor Áder János szólhatna néha az emberek védelméről is. Hogy ne legyünk homofóbok, mégpedig nem azért, mert akkor az UEFA megbünteti a magyarokat, hanem azt kellene elmagyaráznia számos honfitársának, hogy a homofóbia és általában a kirekesztés igen nagy bunkóság, és egy olyan országban, ahol rossz melegnek lenni, ott nem melegnek lenni sem lehet jó.

És a NER-lovagok asszonyai is szakítsanak eddigi szokásaikkal, ne rohanjanak Bécsbe, Párizsba és a halódó nyugat megannyi lepusztult divatipari szentélyébe bevásárolni, hanem vegyenek ők is használt ruhát, idehaza.