Áder János Japánba, Laoszba és Kambodzsába látogat

HírKlikk 2019. október 20. 05:48 2019. okt. 20. 05:48

Áder János október 20-30. között Japánba, Laoszba és Kambodzsába látogat. Az államfőt útjára elkíséri felesége, Herczegh Anita - tájékoztatta az MTI-t vasárnap a Köztársasági Elnöki Hivatal.

A magyar államfő Japánban részt vesz Naruhito császár trónra lépési ünnepségén, valamint japán vízügyi beruházásokat is felkeres és megtekint egy hidrogén alapú autóipari üzemet Jokohamában.

Laoszba és Kambodzsába Áder János hivatalos látogatásra utazik. Laoszban találkozik Bungnang Voracsit köztársasági elnökkel, Thongloun Sziszulit miniszterelnökkel és Pani Jathotuval, a Nemzetgyűlés elnökével. A délkelet-ázsiai országban a rendszerváltás óta nem járt magyar államfő. Áder Jánost 2013-ban még az előző laoszi államfő hívta meg, hogy tegyen hivatalos látogatást Vientiánban.

Thongloun Sziszulit miniszterelnök Orbán Viktor miniszterelnök meghívására 2019 tavaszán járt hivatalos látogatáson Budapesten.

Laoszhoz hasonlóan Kambodzsában sem járt magyar államfő a rendszerváltás óta. Áder János  kambodzsai látogatása során megbeszélést folytat Norodom Szihamoni királlyal, Szaj Cshummal, a Szenátus és Heng Szamrinnal, a Nemzetgyűlés elnökével, valamint Hun Szen miniszterelnökkel.