Áder mégsem gondolta komolyan az erőmű bezárását

HírKlikk 2020. október 6. 20:55 2020. okt. 6. 20:55

„Bezárjuk az utolsó nagy szénerőművet, a Mátrai Hőerőművet” – mondta hétfőn szó szerint Áder János, azonban most visszakozott a kijelentéstől.

Ahogy már mi is beszámoltunk róla, Áder János tartotta a nyitóelőadását a főleg iskoláknak szóló Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahétnek, amelyen bejelentette: bezárják a Mátrai Hőerőművet.

Persze lehetett sejteni, hogy a kormány nem gondolta meg magát, s ha esetleg meggondolná, ennek bejelentését nem Áder Jánosra bízná. Ezért a hvg.hu megkereste a Köztársasági Elnöki Hivatalt, hogy tényleg be akarja-e zárni a kormány az erőművet.

„Elnök úr videóüzenete az iskolai fenntarthatósági hétre készült, és a gyerekek nyelvén, egyszerűségre és a lényegre törekedve fogalmazta meg a mondanivalóját. Ez azt jelenti, hogy (a CO2-kibocsátás csökkentése érdekében) az erőművi szénégetést befejezzük. De nem jelenti azt, hogy a gyöngyösi embereknek munkát adó vállalat megszűnik létezni. Az átalakítás célja a tiszta energiatermelés lehetőségének kialakítása, és ennek része a munkahelyek számának megőrzése” – válaszolta a Köztársaság Elnöki Hivatal.

Üzembezárás tehát nem lesz, az fog történni, amit a kabinet eddig is tervezett, vagyis a Mátrai Hőerőmű Zrt. keretein belül elbontják a széntüzelésű blokkokat és a széntüzelésű áramtermeléshez szorosan kapcsolódó egyéb berendezéseket, a telephely területén emellett új, gáz- és biomassza-tüzelésű blokkokat építenek fel, amelyek a telephelyen meglévő infrastruktúrát fogják használni, például az elektromos hálózat betáplálási pontjait és egyebeket.

Forrás: hvg.hu