Áder nem adott volna választójogot a határon túli magyaroknak

Föld S. Péter 2020. május 27. 09:43 2020. máj. 27. 09:43

„Elvileg sem tartjuk helyesnek, hogy Magyarország legfontosabb belpolitikai kérdéseiben olyanok is döntsenek, akik nem élnek Magyarországon, akik nem adófizető polgárai az országnak”, mondta Áder János a parlamentben. „Aki részt akar venni a választásokon, az költözzön haza, költözzön vissza Magyarországra.”

Áder János 27 évvel ezelőtt, 1993. szeptember 28-án, a választójogi törvény módosításáról szóló parlamenti vitában szólalt fel, majd még azt is hozzátette, hogy azért sem támogatják a határon túl élő magyarok számára a választójog kiterjesztését, mert „sokkal nehezebben ellenőrizhető a választások tisztasága”.

Utóbbi mondatot lefordítjuk magyarra: mert így sokkal könnyebben lehet csalni. Azóta persze már nem ennyire kényesek a Fidesznél a választások tisztaságára. Nekik meg sem kottyan, ha egy határhoz közeli település valamelyik házába kétszáz Ukrajnában élő, ám Magyarországon szavazni kívánó ember van bejelentve.

A Hírklikk a Fidesz ideológiai pálfordulásain edzett olvasói persze már az írás első mondatai után kitalálták, hogy az államfő nem mostanában mondta ezeket a szavakat. Való igaz, régen volt, de nehéz volna letagadni, hogy így történt, mert parlamenti jegyzőkönyv és videó is tanúsítja. Igaz, Áder János akkoriban még nem államfő volt, hanem a Fidesz ellenzékben lévő parlamenti frakciójának tagja.

De, a trianoni megemlékezés századik évfordulójának közeledtével, nem érdektelen felidézni, hogyan gondolkodtak egykor azok, akik ma magyarságról, hazaszeretetről, valamint jó erkölcsről oktatnak ki másokat. Azoknak papolnak nemzetről, magyarságról és megmaradásról, akik másképp gondolkodnak a világról, mint ők.

A Fidesz ma azokat rekesztené ki a nemzetből, akik a piacgazdálkodáson nem a szabadrablást, hanem a versenyt értik, s ha azt mondják, megvédenek valamit, nem arra gondolnak, hogy ellopják.