Áder úgy zöld, hogy közben narancsszínű

Föld S. Péter 2020. január 6. 14:37 2020. jan. 6. 14:37

Politikai retorikai fogásnak nevezte Áder János, hogy Karácsony Gergely főpolgármester klímavészhelyzetet hirdetett ki Budapesten. Az államfő a közrádió vasárnap reggeli műsorában mondhatta el véleményét a számára fontos kérdésekről. Abban a közrádióban, ahova az októberben megválasztott budapesti főpolgármestert még nem sikerült meghívniuk a szerkesztőknek.

Ezért azután Áder Jánosnak azzal kellett volna kezdeni a beszélgetést, hogy visszakérdez a neki alákérdező mikrofonállványnak. Megkérdezhette volna tőle, miként lehetséges az, hogy Magyarország legnagyobb városának főpolgármesterét még az MTVA egyik műsorába sem hívták meg. Hogyan engedheti meg magának az évi közel százmilliárd adóforintból működő közmédiának nevezett birodalmi lépegető, hogy az állampolgárokat megfossza Budapest vezetőjének véleményétől.

Az ilyen kérdésekre persze rendre az a válasz, hogy a közmédia szerkesztői függetlenek és minden külső befolyástól mentesen végzik a munkájukat. Azt hívnak meg a stúdióba, akit akarnak, és arról kérdezik őket, amiről jónak látják. Persze, már ez is nettó hazugság, ám ha így lenne, szakmailag akkor sem állná meg a helyét. Az újságíró ugyanis nem a saját kíváncsisága miatt kérdez, hanem azért, mert a magyar polgároknak jogukban áll(na) tudni, hogy a magyar GDP mintegy 40 százalékát előállító város vezetője mit gondol Magyarországról.

Ezzel kellett volna kezdenie Áder Jánosnak, majd azzal a beismeréssel folytatni, hogy bár ő tényleg aggódik a vizek és a levegő tisztaságáért, valamint a Föld jövőjéért, ám a részéről ez csak egy szerep, amelyet évekkel ezelőtt talált ki magának, amikor Orbán Viktor hazaparancsolta Brüsszelből. Ekkor jutott eszébe, hogy zöld köztársasági elnök lesz, aki nagy távlatokban, magas horizontokban, ökológiai viszonylatokban gondolkodik.

Ami önmagában nagyon is helyénvaló, ám a környezetért valóban aggódó embernek lett volna itt számos aprómunka. A magyarországi viszonyokra gondolunk, környezetiekre és társadalmiakra egyaránt. Arra, hogy miként tették tönkre a Városligetet, hogy a kormány támogatja a környezetre káros, üzletileg előnytelen és politikai függőséget okozó Paks II. beruházást, ahelyett, hogy a megújuló energiákra helyezné a hangsúlyt.

Lett volna miről beszélnie Áder Jánosnak a közrádióban. És persze, nem csak a környezet megóvásáról, de a társadalmi békéről, is ejthetett volna néhány szót. Hogy a kormány közpénzen szítja a gyűlöletet. Elsősorban mások ellen, ám a magyarok már olyan jól belejöttek az utálkozásba, hogy minden különösebb nehézség nélkül, egymást is képesek gyűlölni.

Régóta politikai retorikai fogás Áder János részéről, hogy bármiről beszél, nem zöldnek, hanem narancsszínűnek látszik.