Ádernek adott át petíciót a Jobbik a "rabszolgatörvény" miatt

HírKlikk 2018. december 12. 16:31 2018. dec. 12. 16:31

Az államfőhöz fordult a Jobbik elnöke és frakcióvezetője; arra kérték Áder Jánost, hogy aláírás helyett utalja az Alkotmánybíróság elé vagy küldje vissza a parlamentnek a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló törvényjavaslatot.

A petíció szerda délutáni átadását követően Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető arról beszélt a Sándor-palota előtt: azt az ígéretet kapták a hivatalban, hogy hamarosan tájékoztatják őket, "köztársasági elnök úr hogyan viszonyul a rabszolgatörvényhez".

További lépéseiket attól tette függővé, hogyan reagál a témában benyújtott népszavazási kezdeményezésükre a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), hangsúlyozva, hogy a magyar társadalom zöme, köztük a Fidesz sok szavazója is elutasítja a parlamentben a nap folyamán megszavazott törvénymódosítást.

Sneider Tamás pártelnök azt hangsúlyozta egy újságírói kérdésre válaszolva: teljesen házszabályellenes volt a nap folyamán a parlamenti döntéshozatal, "a kétharmados többség még a saját törvényeit sem tartja be, ami elképesztő".

Kijelentette, nagy esélyt lát arra, hogy az NVB jóváhagyja népszavazási kezdeményezésüket, hiszen nem lehet arra hivatkozni, hogy érinti a költségvetést.

A munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló törvényjavaslat parlamenti megszavazása után indult a köztársasági elnök hivatalához a Jobbik-frakciójának tagjaiból, illetve a hozzájuk csatlakozó szimpatizánsokból álló mintegy százfős csoport, útközben rövid időre megbénítva a Lánchíd forgalmát is.

Forrás: MTI/Hírklikk