Sikeres volt az adománygyűjtés a rászorulóknak május elsején

HírKlikk 2020. május 3. 15:45 2020. máj. 3. 15:45

Több autó is megtelt a tartós élelmiszerekkel és tisztítószerekkel az Ellenzéki Együttműködés (ELEGY) szervezésében május elsején, a Városligetben szervezett adománygyűjtés eredményeként. A tartós élelmiszerek és tisztítószerek mellett pénzbeli adományok is érkeztek, eddig több mint kétszázezer forint – tudatták portálunkkal a szervezők. Ebből juttattak egy kiskunhalasi családnak az albérleti díjra, továbbá egy újpesti családnak élelmiszerre. Az adományokat folyamatosan adják át a rászorulóknak.

Magánemberek mellett, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, valamint az MSZP, a Párbeszéd, a Momentum, a Demokratikus Koalíció, a Liberálisok és az LMP képviselői juttatták el az adományaikat a Városliget három pontján gyűjtő három partnerszervezet, az Oltalom Karitatív Egyesület, a Szocsoma, valamint a Menők és a Főnix Mozgalom kitelepült embereihez. 

Mint a Hírklikk beszámolt róla, a szervezők amiatt indították az akciójukat, mert úgy látják: a koronavírus-járvány következtében, a munkájukat elvesztők kieső bérének pótlására elégtelen védőhálót biztosít a kormány, ami olyan mértékű családi problémákat eredményez, amelyek egyenes következménye a küszöbön álló nemzeti tragédia. Hozzáteszik azonban, hogy ezt nem csak a veszélyhelyzet eredményezte. Nyomor már a koronavírus-járvány előtt is volt, az csupán láthatóbbá és szélesebb körűvé terebélyesedett a szükséges gazdasági döntések elmaradása miatt. A munka ünnepén megfogalmazott jelszavuk: „kenyeret, tisztességes munkát és biztonságos munkakörülményeket követelünk minden honfitársunknak, főként azoknak, akiket a kormány végleg az út szélén hagyott!”

Az adománygyűjtés mellett, online demonstrációt is rendeztek, amelynek „felszólalói” videóüzenetekben fogalmazták meg május elseje kapcsán a gondolataikat. 

Üzenet a kormánynak

Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület alapítója például elfogadhatatlannak mondta, hogy a munkavállalók többsége szegénységben él és megengedhetetlennek, hogy a nők még ma is többnyire kevesebb bért kapnak, mint férfi munkatársaik. Amikor emberek tömegesen maradnak munka nélkül, a kormánynak késznek kell mutatkoznia azonnali mentőintézkedések létrehozására. Ha nincs más megoldás, ki kell próbálni a feltétel nélküli alapjövedelem ötletét. Biztosítani kell a munkahelyek lehetőség szerinti megőrzését. Vissza kell állítani a tanulmányi korhatár korábbi szintjét. A kormánynak biztosítania kell a továbbtanulás anyagi feltételeit is. Tárgyalnia kell a szakszervezetekkel és újra kell gondolnia ezen nélkülözhetetlen szakmai tárgyalócsoportok jogainak és méltóságának törvényben való megerősítését – fogalmazta meg követeléseit. 

A maszk a némaság új szimbóluma

Horváth Aladár, a Társadalmi Kerekasztal alapítója, a társadalmi elmagányosodás veszélyeire figyelmeztetett beszédében. Az oligarchák, a gátlástalan tőke, a kizsákmányoló állam rabszolgává tette a közmunkaszolgálatost, akinek ma lakat van a száján. A maszk lett a némaság új szimbóluma, amit a tőke nevű világjárvány mutációja, a COVID-19 tett a szánkra, hogy túlélhessük a világjárványt. A roma aktivista kétségbeesett segélykiáltással zárta beszédét: „Ki hallja meg azok jajkiáltását – Kenyeret, munkát! – akiknek nincs hangjuk? Ki hallja meg azok jajkiáltását, akik már mindent elveszítettek? Urak! Halljátok ezt a csendet?”

Egészen a Gyermeknapig a következő számlaszámra várják azoknak a pénzbeni adományait, akik szeretnének segíteni: MENŐK-OTT 16200106-11624455

 
Forrás: Hírklikk